Zondagse Gedachte: Notre D(r)ame

Deze kop stond boven een Frans artikel afgelopen week, de ochtend ná de vreselijke brand in Parijs. Notre Dame was veranderd in één grote treurige zwarte bende, waarin veel verloren was gegaan, alles stinkt naar rook, zit onder de roet en het herstel zal jaren duren. Notre Dame, de trots van Parijs was in een paar uren veranderd in een drama…. Notre Drame.

Een prachtige bouwwerk, een godshuis, een dierbare plek waar gebeden wordt, mensen binnen komen, even stil worden, rondlopen, kijken naar de prachtige ramen, het licht dat daar doorheen schijnt, de relieken die bewaard worden….. en of je nu gelovig bent of niet…. Het is misschien net als bij de Mattheüspassion: het zijn van die iconen in onze wereld die iets mystieks oproepen, een religieuze snaar raken…. Die niet gemist kunnen worden. Zo lijkt wel.

Ineens staan talloze mensen op om geld testoren voor wederopbouw.

Deze week staan we stil bij het lijden en sterven van onze Heer Jezus Christus en zien we uit naar zijn verrijzenis uit de dood. Lijden en pijn roept altijd veel vragen op: waarom toch, waarom toch zoveel pijn, verdriet en narigheid in de wereld, bij mijn geliefden, bij mijzelf? Waar is God? Velen voelen zich door God verlaten op momenten dat het zwaar is, dat er alleen maar een steen lijkt te liggen, waar geen beweging in te krijgen is.

In het begin van het Johannesevangelie lezen we het verhaal van de Tempelreiniging. Het joodse paasfeest kwam dichterbij en Jezus was op weg naar Jeruzalem. In de tempel trof hij allerlei verkopers aan, het was een markthal geworden en hij werd kwaad. “Breek deze tempel af en in 3 dagen zal ik hem weer opbouwen…. Zo zei Hij tegen de joden die hem vroegen waarom hij zó kwaad werd. Maar Jezus had het hier niet over het bouwwerk, maar over de tempel van zijn lichaam.

De Notre Dame wordt natuurlijk niet in 3 dagen opgebouwd, maar het is wel fascinerend om te zien dat het zóveel mensen raakt en doet opstaan om héél veel geld op te brengen voor restauratie. Toch nog altijd behoefte aan die plek van verstilling, een huis van gebed dat er moet zijn, in al haar pracht en praal. En hopelijk ook een plek om eer te brengen aan God en Zijn Zoon, die een steen verlegd heeft om de wereld werkelijk te veranderen.

Zo heeft dit drama ook weer heel positieve kanten….

1 REACTIE

  1. Dit drama laat helaas ook zien dat men liever veel geld uitgeeft aan een mooi oud historisch gebouw dan aan een goed doel om de honger te bestrijden. Natuurlijk mag iedereen zelf weten aan wel doel je schenkt. Maar het zou ze sieren als de gulle gevers een gelijkwaardig bedrag zou schenken aan doelen die bijvoorbeeld honger of ziektes bestrijden. Het mag toch niet zo zijn (maar helaas is het wel zo..) dat een actie voor een goed doel met pijn en moeite enkele miljoenen oplevert terwijl voor herstel van dit gebouw in een week al 700 miljoen gedoneerd is (iig toegezegd).

    Ja, het is een fantastisch gebouw en moet zeker in de oude staat hersteld worden. Moderne aanpassingen aan oude gebouwen vind ik ver-schrik-ke-lijk, hopelijk vinden de Fransen dat ook, duimen maar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.