Zondagse Gedachte: De verloren zoon

Dit mooie schilderij van Rembrandt van Rijn gaat over de verloren zoon. De verloren zoon is een prachtige gelijkenis uit de Bijbel die je als het ware een spiegel voorhoudt. Wat is nu eigenlijk belangrijk in het leven? Waar wil je voor gaan en wat doet ertoe?

Het verhaal zet in met een vader en twee zonen. De jongste zoon zou je een hedendaagse jongere kunnen noemen. Hij droomt van vrijheid, z’n eigen weg gaan. Los van plichten, familie, verleden, traditie en vooral zichzelf willen zijn. En de vader laat hem gaan om een eigen weg te bewandelen. De jongste leeft er in het buitenland op los. Het gaat om zijn eigen behoeften. En ineens blijkt dat het geld op is en hij niet in het beloofde land woont, maar in  een doodsland. Niks geen vreugde en plezier, maar eenzaamheid, levend als een gastarbeider. Dan komt hij tot inzicht, wil naar huis.

De vader….hij ziet zijn zoon, als deze nog ver weg en verloren loopt. Gebogen door het leven, wordt hij weer rechtop gezet door zijn vader. Geen verwijten of voorwaarden,
maar vergeving en vreugde. Er wordt een feest gegeven, want de dood gewaande zoon is weer thuis.

Toch is het een ongemakkelijk thuiskomen, want de oudste zoon, die altijd is thuisgebleven is helemaal niet blij. Misschien is het herkenbaar, altijd je best en je plicht doen, terwijl die ander alles verkwanselt. Misschien kun je het zo vergelijken:  Mien bezoekt moeder elke dag in het zorgcentrum. Maar als Klazien, die ver weg woont, een keer komt steekt moeder over Klazien de loftrompet en dat steekt Mien, die dagelijks langs komt! Het lijkt mij begrijpelijk.

De vraag van de gelijkenis zou kunnen zijn: met wie kun en wil je je identificeren, als het gaat om tot je bestemming te komen in het leven? De jongste met vreugde op zoek naar nieuwe wegen in het leven, maar die soms ook blijken dood te lopen. Of de oudste, altijd je plicht doen, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, maar ook verstard en verzuurd zijn. Of de vader: die vergeeft en vertrouwen geeft en bij wie een nieuw begin mogelijk is. Een mooie vraag om over na te denken……wat is voor jou van belang en doet ertoe?

Ds. Martje Veenstra-Oving, Wijhe

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.