Wvg voor drie mogelijke bouwlocaties in Luttenberg

RAALTE – De gemeente Raalte heeft de Wet voorkeursrecht gemeenten gevestigd op drie mogelijke bouwlocaties in/om Luttenberg. Het is de bedoeling om op één van die locaties huizen te bouwen. Het gaat om gronden aan de Lemelerweg (vanuit het dorp gezien een strook van circa drie hectare achter de Borgwijk), aan de Elskampweg (zo’n 2,3 hectare, vanuit het dorp gezien na de bebouwingsgrens aan de rechterzijde) en in de hoek Heuvelweg/Luttenbergerweg (circa drie hectare).

Om de komende tien jaar aan de woningvraag in Luttenberg te kunnen voldoen, is er behoefte aan een nieuwe woningbouwlocatie. De meest recente woningbouwlocatie in Luttenberg, de Borgwijk, bevindt zich in een afrondende fase en nagenoeg alle woningbouwkavels zijn verkocht. De gemeente is al enige tijd in gesprek met PB Luttenberg over de grote woningbehoefte. PB hield daarover vorig jaar een enquête in het dorp.

De drie locaties zijn door de vakspecialisten (stedenbouw, groen, verkeer, milieu etc.) van de gemeente als kansrijk beoordeeld. De gemeente zal met iedere betrokken grondeigenaar in gesprek gaan. Het indienen van een bezwaar tegen het besluit behoort tot de mogelijkheden.

Het Wvg duurt maximaal drie maanden. De gemeente krijgt het recht van eerste koop. Op het moment dat het voorkeursrecht van toepassing is kan de eigenaar de percelen te koop aanbieden aan de gemeente. Als de eigenaar de grond aanbiedt, moet het college van B&W binnen zes weken besluiten al dan niet over te gaan tot aankoop. Ziet het college van de aankoop af, dan mag de eigenaar de grond vrij verkopen.

Bijeenkomst
Omdat het collegevoorstel tot voorlopige aanwijzing van rechtswege binnen drie maanden na de datum van het collegebesluit vervalt, moet de gemeenteraad het collegebesluit bestendigen. De gemeenteraad dient binnen drie maanden na 2 april 2019 te besluiten tot (definitieve) aanwijzing van de betrokken gronden over te gaan. Dan is het voorkeursrecht geldig voor een periode van drie jaar. Wanneer er binnen die periode geen ruimtelijke maatregel (bestemmingsplan of structuurvisie) is vastgesteld, vervalt het voorkeursrecht.

PB Luttenberg zal een bijeenkomst organiseren in het dorp om input voor de bouwplannen te verkrijgen en het draagvlak te peilen. Op basis van de verkregen input uit het dorp en de input van interne en externe vakspecialisten wordt er een voorstel gemaakt voor een definitieve keuze. Dit gebeurt in overleg met Plaatselijk Belang Luttenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.