WO2 café een groot succes

REGIO – Tijdens een tour van maandag 1 april t/m woensdag 17 april konden mensen die een oorlogsverhaal te vertellen hadden, terecht in 15 bibliotheken door heel Overijssel. In het WO2 café van RTV Oost en het Historisch Centrum Overijssel kwamen vele mensen met hun verhalen en voorwerpen en werden de meest indringende verhalen gedeeld. Sommige verhalen waren zelfs nog nooit eerder verteld!

Zo was er het verhaal van Derk te Rietstap uit het buitengebied van Hardenberg; vernoemd naar zijn vader, de verzetsman die door de Duitsers werd gefusilleerd. Derk nam in het WO2 café in Hardenberg de sjaal mee die zijn vader om had toen hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd doodgeschoten. “Je ziet aan de twee gaten die erin zitten dat hij een nekschot heeft gehad.”

Groot succes

Paul Harmens van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) spreekt van een groot succes. “Het is op een andere manier geschiedenis beleven. Zulke bijzondere verhalen van mensen; het overtrof echt onze verwachtingen. We wisten natuurlijk niet wat te verwachten; het is immers wel 75 jaar ná de bevrijding. Maar het is ongekend wat er elke dag weer verteld werd. Sommige verhalen waren zo intens, daar kreeg iedereen kippenvel van.”

RTV Oost

Deze vele bijzondere verhalen vormen de basis voor een tour die RTV Oost en het HCO volgend jaar gaan maken door de provincie. Van 1 tot en met 17 april volgen we in 2020 de bevrijdingsroute langs plaatsen die op die dag exact 75 jaar geleden zijn bevrijd.

RTV Oost heeft een registratie gemaakt van de WO2 Café-tour. Zaterdag 20 april is de derde uitzending te zien met bijzondere verhalen op TV Oost om 17.35 uur. De uitzending wordt daarna elk uur herhaald. Een samenvatting van de hele WO2 Tour is online te bekijken op https://staging2.overijsselviertvrijheid.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.