Weernieuws 7 april 2019 – Eerste warme dag van het jaar

REGIO – De eerste officiële warme dag van het jaar is een feit. Zojuist passeerde de temperatuur op hoofdstation De Bilt 20 graden. Dat is voor de eerste keer in 2019.

Verder naar het zuiden en oosten zijn veel weerstations de 20 graden al ruim gepasseerd. De warmte van dit moment wordt aangevoerd met een oostelijke wind, langs de flanken van lagedrukgebieden boven Midden- en Zuid-Europa. Een buienstoring van de lagedrukgebieden ligt wel dichtbij, boven België. Vanaf de namiddag kan een lokaal bui-exemplaar het zuiden van ons land bereiken. Morgen is het ook nog zacht, de dagen erna koelt het weer af.

Lente steeds vroeger

Het vroegterecord voor de eerste warme dag, 20 graden of meer, op hoofdstation De Bilt staat op 17 maart 1961 en 1990. In 1983 moesten we het langst wachten op de eerste twintiger in De Bilt, namelijk tot 31 mei. De eerste officiële warme dag valt gemiddeld pas op 17 april, maar tegenwoordig gebeurt dit steeds vroeger. Vorig jaar konden we de eerste warme dag in De Bilt ook op 7 april noteren en in 2017 gebeurde dit al op 30 maart.

Waarschijnlijk geen records

Het is dus warm deze zondag. De kans dat hoofdstation De Bilt vandaag haar dagrecord voor 7 april verbreekt is echter klein. Dat record staat op 21,6 graden, gemeten vorig jaar op deze dag. MeteoGroup verwacht vandaag een maximumtemperatuur van 22 graden, maar De Bilt zal dat niet halen. Ook een landelijk dag-warmterecord voor alle meetlocaties in Nederland zit er trouwens niet in. In 1894 noteerde weerstation Winterswijk 24,4 graden. En recenter, op de zo warme 7 april van vorig jaar, bereikte Arcen 24,3 graden. Te hoog gegrepen voor vandaag.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.