Voedselbank krijgt nul op het rekest bij gemeente Raalte

RAALTE – De gemeente Raalte ziet af van een structurele subsidie voor de Voedselbank Raalte e.o. Ook hoeft de organisatie niet te rekenen op een gratis bedrijfskavel voor een eigen pand. Daartoe had de Voedselbank een voorstel bij de gemeente neergelegd.

Het Raalter college van B&W is echter van mening dat er in dit alles geen rol voor de gemeente is weggelegd en dat de Voedselbank Raalte e.o. financieel gezond genoeg is om zelf in de huisvestingskosten te kunnen voorzien. Het bestuur van de Voedselbank is in een persoonlijk gesprek van dit alles op de hoogte gesteld.

Voor 2019 ligt er nog een gemeentelijke garantie, waarbij de Voedselbank, bij een tekort op de exploitatie om een bedrag van 15.000 euro kan vragen. Voor de jaren vanaf 2020 heeft de gemeente nog geen toezegging over een financiële tegemoetkoming gedaan. De Voedselbank verwacht in de toekomst minder geld uit sponsorbedragen en schenkingen binnen te krijgen.

Het aantal huishoudens in de gemeente Raalte dat nu gebruik maakt van de Voedselbank is 145. In 2014 lag dit aantal op 64. Het gaat om zowel inwoners uit de gemeente Raalte als uit Olst-Wijhe. De Voedselbank heeft te kennen gegeven dat het huidige huurpand te klein is en dat ze graag wil verhuizen. De Jumbo levert namelijk dermate veel voedsel bij de Voedselbank aan, dat de hoeveelheid opslagruimte niet meer voldoende is.

Een eerder plan om in te trekken bij de Stöppelkaters op het MBI-terrein ketste af. Daarna meldde de organisatie zich bij de gemeente met het verzoek om gratis een stuk gemeentegrond beschikbaar te stellen. De Voedselbank vroeg daarbij om een kavel van 600 vierkante meter. Daarop zou dan een pand van 400 vierkante meter neergezet kunnen worden. Het college stelt echter dat er dan, gezien de bestemmingplanregels, minimaal een perceel van 936 vierkante meter nodig is.

Uitgaande van een kavelprijs van 100 euro per vierkante meter, betekent dit een totale kavelprijs van 93.600 euro (exclusief BTW). Teveel geld, zo concludeert de gemeente. Daarnaast stelt het college dat de nut en noodzaak voor uitbreiding van het aantal meters niet overtuigend is bewezen. De gemeente zet er bovendien actief op in om de armoede te bestrijden, zodat, zo is de hoop, het aantal cliënten van de Voedselbank afneemt.

Deur open
Ook heeft de Voedselbank verzocht om een lening via de BNG, waarmee een nieuw pand gebouwd kan worden. Die mogelijkheid bestaat, volgens het college, mits er wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. De Voedselbank moet dan echter wel een onderbouwd verzoek indienen. De gemeente is bereid om daarover mee te denken. Raalte zet bovendien de deur open voor een erfpachtconstructie voor een terrein op de Zegge VII, waarbij de Voedselbank geen eigenaar wordt van de grond, maar wel jaarlijks een vergoeding betaalt.

3 REACTIES

 1. Las op facebook onder dit artikel diverse reacties van teleurgestelde burgers richting de gemeente Raalte.

  Ik begrijp dit niet omdat onze gemeente regelmatig blijk geeft echt niet te beroerd te zijn de knip te trekken!
  Denk maar eens aan al die miljoenen aan gemeenschapsgeld die men geïnvesteerd heeft in diverse prestigeprojecten zoals het gigantische sportcomplex Nieuw Tijenraan of het prachtige Hoftheater. Bovendien is men gul voor de voetbal- en/of andere sportclubs. Duizenden euro’s zijn of worden ook daarin geïnvesteerd. Kunstgrasvelden zijn aangelegd en leningen verstrekt om accommodaties te verbeteren. Tevens tast men voor grote evenementen regelmatig in de buidel voor een vorstelijke subsidie.
  En zo wordt de gemeente Raalte goed op de kaart gezet!
  Dat blijkt wel uit het feit dat onze gemeente dikwijls wordt genomineerd zoals op dit moment voor ‘wandelgemeente van het jaar’. Ook onze burgervader viel vorig jaar de eer te beurt genomineerd te worden voor de eretitel: ‘beste lokale bestuurder van Nederland’. Dit resulteerde in een mooie derde plaats.

  Ja, Raalte wordt goed op de kaart gezet!
  Daarom begrijp ik de teleurstelling van sommige burgers niet.
  Een voedselbank is toch geen prestigeproject? Daar zet je Raalte toch niet mee op de kaart?
  Nee, inderdaad! Een voedselbank is geen prestigeproject en je legt er als gemeente ook geen eer mee in. Bovendien zie je van zo’n investering niets terug.
  Het enige wat je ermee kunt aantonen is dat je naast een prachtige, groene, gemoedelijke en gezellige gemeente ook een warme gemeente bent. Een gemeente die er wil zijn voor al haar burgers! Ook voor hen die, door wat voor omstandigheden ook, moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen.
  Als onze gemeente zich als ‘meest warme gemeente van Nederland’ op de kaart zou weten te zetten zou ik en vermoedelijk velen met mij, de meest trotse burger zijn! Zeker weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.