Vijf lintjes in Olst-Wijhe

WIJHE – Vijf inwoners van de gemeente Olst-Wijhe hebben afgelopen vrijdag in Zaal Logtenberg op de Boerhaar een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Ton Strien. Het gaat om Rob van der Werf, Jonny Hollander, Henk Pol, Freerk Kunst en Maarten Olthof-van den Eerenbeemt. De eerste drie werden benoemd tot Lid in Orde van Oranje-Nassau, Kunst tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Olthof-van den Eerenbeemt tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Rob van der Werf is onderzoeker en medeauteur van het boek ‘The Westend Story, het verhaal achter de legendarische Haagse drums’. Naar aanleiding hiervan heeft hij de website ‘Westenddrums’ gemaakt, waar hij ook beheerder van is. Van 2006 tot 2010 was Rob bestuurslid van Stichting ‘Sixties Alive’. Daarnaast is hij ook vijf jaar medeorganisator geweest van de ‘Dutch Vintage Drum Meetings’. Sinds 2011 is hij vrijwilliger én lid van de muziekgroep ‘Blues and So’. Andere verdiensten: Rob is activiteitenbegeleider geweest bij Stichting ’t Olde Postkantoor Olst en nog steeds is hij actief bij Tennisvereniging ‘Ter Spille’ en bij de Herensociëteit ‘Voorheen de Nut’s Neut’.
Jonny Hollander was jarenlang wethouder van de gemeente Olst-Wijhe. Zijn verdiensten zijn voor een groot deel verbonden met het dorp Welsum. Sinds 1998 is Jonny bestuurslid en later voorzitter van de Vereniging voor Volksvermaak Welsum; een vereniging die jaarlijks evenementen organiseert met als hoogtepunt de Welsumse Karmse. In 1998 startte hij ook als voorzitter van de Sportvereniging Welsum. Dit voorzitterschap legde hij neer toen hij als wethouder de portefeuille sport onder zijn beheer kreeg. Jonny is tevens voorzitter van Stichting Dorpshuis Welsum. In 2017 was hij een van de oprichters van Buitenschoolse Opvang Natuurlijk Doen! in Welsum en daar is hij nu nog steeds voorzitter van. Andere verdiensten: Jonny was voorzitter van Voetbalvereniging Oene en van Stichting Openbaar Basisonderwijs Salland en verder was hij bestuurslid en voorzitter van de Raad van Toezicht van De Mare.

Natuur Fair

Henk Pol stond in 1977 als voorzitter van het CDA Verbandsbestuur, aan de basis van de lokale fusie van de politieke partijen KVP, CHU en de ARP tot het CDA. In 1978 werd hij geïnstalleerd als gemeenteraadslid van de voormalige gemeente Wijhe. Tot 1994 was hij raadslid en fractievoorzitter voor het CDA. In 2001 werd Henk vrijwilliger bij en vanaf 2010 voorzitter van Stichting Salland Natuur Fair. Deze stichting organiseerde het gelijknamige evenement op het landgoed Groot Zwaaftink in Heeten. Vanaf 2013 zet Henk zich ook, als voorzitter, in voor de WBE (de Wild Beheer Eenheid) IJsselstreek Salland.
Freerk Kunst zet zich sinds 1978 onder andere als secretaris in voor de Historische Vereniging Wijhe en het Wijhes museum. Ook was hij, gedurende vier jaar, lid van het college van kerkvoogden van de Hervormde Gemeente Wijhe en sinds 1998 archivaris bij de Protestantse gemeente Wijhe. In 2011 saneerde Freerk, in opdracht van de gemeente Olst-Wijhe, de kunstcollectie van de gemeente. Ook op landelijk gebied zette Freerk zich in. In 1994 was hij een van de oprichters van Stichting Friedoc (het Fries Documentatie Centrum voor genealogie en geschiedenis) en daar is hij meer dan 20 jaar vrijwillig actief geweest. Vanaf 2004 tot 2016 zette Freerk zich, als secretaris en penningmeester, in voor de landelijke Joseph Wresinski Cultuur Stichting. De theatergroep van deze stichting maakt theater- en muziekproducties, waarin verhalen rond armoede en uitsluiting zichtbaar worden.

Nepal

Maarten Olthof-van den Eerenbeemt maakt zich nu al een kwarteeuw intensief, zowel op landelijk als internationaal niveau, verdienstelijk voor ontwikkelingssamenwerking. Hij was in 1997 een van de oprichters van Stichting Vajra en is voorzitter van deze stichting. Vajra richt zich op de realisatie van de acht Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties in Nepal, door middel van kleinschalige armoedebestrijding, gezondheidszorg, onderwijs en zorg voor het milieu. Het Nederlands bestuur houdt zich bezig met fondsenwerving en technische ondersteuning van vele projecten. In 2007 werd de Vajra Academy opgericht, waar inmiddels ruim 400 leerlingen onderwijs genieten. Ook zijn er dorpsscholen opgericht, medische kampen gesticht en een ziekenhuis geopend. Maarten heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de parabolische zonneoven als ecologische kookvoorziening in Nepal, onder meer in vluchtelingenkampen voor Bhutanese vluchtelingen.

Foto: de gedecoreerden en hun partners

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.