TIP Salland: meerderheid voor subsidie evenementen

‘Stimuleren is prima; op termijn moeten sport- en pop hun eigen broek ophouden’

REGIO – Een meerderheid van de deelnemers aan TIP Salland is van mening dat het goed is dat de provincie Overijssel evenementen ondersteunt met subsidies.

Dit als antwoord op een vraag die we stelden naar aanleiding van het nieuws dat een groot aantal Overijsselse evenementen een provinciale subsidie van 10.000 euro heeft gekregen. Het gaat in onze regio onder meer om de SW4D en Dutch Masters of MTB in Haarle.

Op de vraag ‘Hoe staat u tegenover deze subsidies’ waren meerdere antwoorden mogelijk. 43 procent van de deelnemers koos voor de optie ‘Positief, het is goed dat de provincie deze evenementen ondersteunt’; 19 procent voor ‘Positief, op deze manier kunnen de evenementen uitbreiden, verdiepen of specialiseren’; 7 procent voor ‘Positief om een andere reden’; 18 procent voor neutraal; 19 procent voor ‘Negatief, de evenementen zouden hun broek zelf op moeten houden’; 9 procent voor ‘Negatief, het geld kan beter besteed worden’; 6 procent voor ‘Negatief om een andere reden’ en 2 procent koos voor ‘weet niet’.

“Als het de start/aanloopfase betreft positief”, stelt een van de deelnemers. “Stimuleren van nieuwe initiatieven is prima. Op termijn moeten sport- en pop hun eigen broek ophouden.” Een ander wijst op de opbrengsten voor de plaatselijke middenstand en Airbnb’s. En weer een ander: “Deze activiteiten zetten Overijssel op de kaart en vergroten het saamhorigheidsgevoel.” En tenslotte: “Bij veel van deze evenementen zijn tientallen vrijwilligers betrokken het is daarom mooi dat de provincie deze evenementen ondersteunt.”

Willekeur
Bij de mensen die negatief tegenover de subsidies staan, zijn (uiteraard) andere geluiden te horen. “Er gaan genoeg evenementen kapot; als je er een iets geeft, moet je alles wat geven”, stelt een deelnemer. Een ander: “Er worden veel te veel evenementen aangeboden.” En weer een ander: “Kleine verenigingen die algemene inzet doen voor de gemeenschap komen niet meer voor deze subsidie in aanmerking.” En: “Milieuvervuilende activiteiten zouden geen subsidie mogen krijgen, stop die in het energiezuinig en off-grid maken van huizen.”

En tenslotte: “Vind het vaak willekeur. Er zijn namelijk ook evenementen in de regio die hun broek zelf moeten ophouden. Vaak krijgen steeds dezelfde evenementen subsidie. Misschien moet dat een wat meer afgewisseld worden?” Een ‘neutrale’ deelnemer stelt: “Ik weet niet in hoeverre het nodig is om bepaalde evenementen financieel te ondersteunen. Je zou ook in faciliteiten kunnen voorzien in plaats van geld in het handje.”

Afhankelijk
Aan dit onderwerp was nog een tweede stelling gekoppeld: ‘De provincie zou vaker of grotere subsidies mogen verstrekken aan evenementen zoals deze’. 28 procent van de deelnemers is het daar (al dan niet zeer) mee eens. 40 procent ziet dat niet zitten. 29 procent staat er neutraal in. Ook daarbij werden enkele opmerkingen geplaatst. “Het is niet goed wanneer deze evenementen helemaal van subsidies afhankelijk worden”, bijvoorbeeld.

Of een ander: “Juist de kleine (dorpse) evenementen hebben ook subsidie nodig om een toekomst te behouden. Vaak gaat het hierbij om evenementen die zorgen voor verbinding in de regio waar vergrijzing toeslaat.” En tenslotte: “Er zijn nog kinderen die onder de armoedegrens leven, dat lijkt me bijvoorbeeld belangrijker om aan te pakken.”

108 deelnemers vulden hun antwoorden bij deze vragenronde in. Hierdoor zijn de resultaten op dit moment nog indicatief en niet representatief. De onderzoeksrapporten zijn na te lezen op staging2.tipsalland.nl.

Foto: Dutch Masters of MTB kreeg van de provincie ook een subsidie van 10.000 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.