Special Olympics Team NL gehuldigd door minister Bruno Bruins: ‘’Ik ben trots op dit Oranjelegioen!”

.

UTRECHT – Op 6 april is Special Olympics Team NL gehuldigd bij partner Rabobank Foundation in Utrecht. Van 14 t/m 21 maart namen 7.500 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen het tegen elkaar op tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi.

Onze Sallandse sporters

De oogst van de vier Sallandse sporters die deel hebben genomen aan de Special Olympics in Abu Dhabi, was maar liefst, vier keer goud en twee keer brons. Vanuit Hera’11 mochten vier zwemsters deelnemen aan deze spelen. Jo-Ann Wijermars behaalde goud op de vierhonderd meter vrije slag en de achthonderd meter vrije slag. Maud Jonkman maakte samen met Meike Terhorst deel uit van het Nederlandse team dat meedeed aan vier keer vijftig meter wisselslag estafette. Daarmee wonnen de twee goud. Meike behaalde bovendien goud op de tweehonderd meter vrije slag en brons op de 100 meter vrije slag en de 100 meter schoolslag. Miranda Albers won geen medailles, maar werd op de drie onderdelen waar ze aan meedeed wel verdienstelijk zesde, vijfde en vierde. De Nederlandse delegatie bestond in totaal uit 64 sporters. Zij namen 33 keer goud, 18 keer zilver en 19 keer brons mee naar huis.

Toespraak minister Bruno Bruins

Minister Bruno Bruins sprak de 64 bijzondere Nederlandse sporters toe: ‘’Wat heb ik, samen met heel veel Nederlanders, genoten van jullie sportprestaties in Abu Dhabi! Toen jullie op 7 maart vertrokken vanaf Schiphol, zeiden jullie heel zelfverzekerd: ‘We gaan voor goud’. En dat deden jullie. En veel meer dan dat. Jullie zijn teruggekomen met een karrenvracht aan goud, zilver en brons. Maar of je nu een medaille mee naar huis hebt genomen of niet, jullie zijn voor mij allemaal winnaars.’’

Een schat aan nieuwe ervaringen

Op het podium kregen de sporters & coaches bloemen uitgereikt en na één laatste groepsfoto kwam er een einde aan een feestelijke middag in Utrecht. De Special Olympics World Games heeft de sporters naast 69 medailles ook een schat aan nieuwe ervaringen opgeleverd, wat heeft geleid tot betere sociale vaardigheden, meer zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

‘’Na deelname aan de Special Olympics World Games in Abu Dhabi is mijn dochter veel opener geworden. Ze staat nu echt rechtop en kijkt mensen aan. Ook zoekt ze nu zelfstandig informatie op internet, bijvoorbeeld hoe ze moet reizen. Een wereld van verschil!‘’, aldus de moeder van handbalster Vera den Hertog.

World Games 2019

Van 14 t/m 21 maart waren in totaal 7.500 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen actief tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Samen met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers waren de World Games ’s werelds grootste sportevenement in 2019. De 64 sporters en 23 coaches van Team NL waren succesvol in 13 takken van sport: atletiek, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

Gezondheidsvoordelen en geluksgraad

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.

Foto’s: Rachelle Fotografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.