Schilderij Normaal-drummer Jan Manschot geveild voor het goede doel

Kunstenares Yvonne Linthorst uit Lemelerveld: ‘Soms vergeet ik de tijd’

LEMELERVELD – Echt reclame heeft ze (nog) niet gemaakt voor haar werk, Yvonne Linthorst uit Lemelerveld, maar de opdrachten om op basis van een foto een schilderij te maken, lopen inmiddels aardig binnen. Voorlopig hoogtepunt; een schilderij van de in 2014 overleden Normaal-drummer Jan Manschot. Het schilderij wordt 25 mei in het legendarische café de Tol in Zelhem geveild en de opbrengst gaat dan naar het KWF.

“Maar ik heb ook al een schilderij van Ben Jolink gemaakt. Alleen mag ik dat van mijn zoon niet verkopen, dus dat staat nog hier steeds op zolder”, lacht de 53-jarige, in Archem geboren Yvonne. Samen met echtgenoot Alex heeft ze een eigen veehandel, gevestigd in een fraaie woonboerderij op de grens van Lemelerveld en Luttenberg. Het woordje autodidact is op haar zeker van toepassing. “Als kind was ik wel altijd druk bezig met tekenen en schilderen, maar daarna een hele tijd niet meer. Ik werkte destijds in de zorg. Zo’n vijf jaar geleden ben ik toch weer begonnen. Daar was geen echte reden voor, behalve dan dat ik het echt leuk vind. Een schilderij heeft toch een warmere uitstraling dan een foto, mensen voelen dat ook echt als iets met een meerwaarde. Ik heb zo nu en dan iets van mijn schilderwerk op Facebook gezet en dan komen er vanzelf telefoontjes en e-mails. Het is nu nog een soort van betaalde hobby, maar extra werk is nooit weg natuurlijk.” Spijt dat ze vroeger nooit een schildersopleiding of kunstacademie heeft gevolgd, heeft ze in ieder geval niet. “Ik schilder zo natuurlijk mogelijk, gewoon wat ik zie op een foto. Die moet dan ook wel goed zijn, vooral de ogen moeten duidelijk zijn. Mensen en dieren hebben mijn voorkeur. Abstract, nee, dat is niks voor mij.”

Gestuurd

Dat ze nu weken lang druk is geweest met Jan Manschot is te danken aan haar eigen initiatief. “Ik zag een oproep op Facebook staan en heb gereageerd. Dat de opbrengst naar het KWD gaat, spreekt me aan. Wat het straks opbrengt? Geen idee maar het wordt zeker spannend in Zelhem.” Ook dat het om Normaal gaat is niet toevallig. “Ik heb vroeger veel concerten van ze gezien. En de bandleden kwamen ook geregeld bij de vroegere D’Olde Bakkerij tussen Heino en Dalfsen. Daar heb ik ook Jan Manschot wel eens gesproken, een heel lieve en rustige man. Ben Jolink is natuurlijk al veel geportretteerd, die staat veel vaker op de voorgrond. Ik heb ook wel een beetje gestuurd richting een schilderij van Jan Manschot.”

Het zijn natuurlijk niet alleen Normaal-leden die ze schildert. “Ik heb onder meer een schilderij gemaakt van twee honden voor een echtpaar uit Nieuwleusen, maar ook van een overleden vrachtwagenchauffeur en het Nederlandstalige zangduo Harten Tien uit Dalfsen. Heel vaak is zo’n schilderij een enorme verrassing voor de mensen zelf. Anderen hebben dat dan als bijzonder cadeau geregeld.”

Vier weken

Wat kost het als ze een schilderij maakt? “Dat hangt onder meer af van de tijd en materialen die ik ervoor nodig heb. Met het schilderij van Jan Manschot ben ik bijvoorbeeld vier weken bezig geweest. Elke dag ga je dan verder. Soms vergeet ik helemaal de tijd en is het opeens twee uur ’s nachts, dan komt Alex vragen waar ik blijf. Als begintarief hanteer ik 495 euro. Het is nu nog een soort van betaalde hobby maar ik weet niet hoe dat komende jaren gaat. Ik zie eigenlijk wel. Het schilderen is in ieder geval hartstikke leuk.”

Meer info op staging2.yvonnelinthorst.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.