SallandWonen brengt beschermde diersoorten in kaart

RAALTE – SallandWonen gaat in wijken in de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe onderzoek doen naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten in de bebouwde kom. Het gaat daarbij vooral om onderzoek naar de mogelijke verblijfplaatsen van gierzwaluwen, vleermuizen en huismussen.

Deze informatie is nodig om een soortenmanagementplan te maken. Daarin wordt bepaald hoe voor de in het gebied voorkomende soorten, de populatie in stand gehouden en verbeterd kan worden.

Hiermee kan dan bij bouw of verbouwingen, renovaties of de verduurzaming van woningen rekening gehouden worden. SallandWonen doet mee met een pilot van de provincie Overijssel om te komen tot een gebiedsgerichte aanpak waarbij een praktischer omgang met de Wet natuurbescherming mogelijk wordt gemaakt.

Ecologisch adviesbureau ECOquickscan voert van mei 2019 tot en met de zomer 2020 het onderzoek uit. Daarbij wordt ook de hulp van vrijwilligers ingeschakeld. Zij bekijken waar onder andere de huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen leven én hoe het met ze gaat.

Vanaf mei kunnen inwoners van Raalte en Olst-Wijhe een ecoloog met batdetector tegenkomen. Een batdetector is een apparaat waarmee je vleermuisgeluiden kan waarnemen. Van dit onderzoek zullen de meeste inwoners niets merken, omdat het met name ’s avonds en ’s nachts plaatsvindt. De ecologen en vrijwilligers zullen zich verder vooral te voet en met de fiets verplaatsen en zijn in ieder geval altijd herkenbaar aan hun groene fluorescerende vest.

De inventarisatie van huismussen en gierzwaluwen gebeurt zowel overdag als ‘s avonds, van mei tot en met juli. Alle onderzoeken gebeuren voornamelijk vanaf de openbare weg. “Wil je meer weten over wat er precies gedaan wordt, spreek ze gerust aan voor een praatje of loop een stukje met ze op.”

Verbetering
Jos Wolfkamp is projectleider bij woningcorporatie SallandWonen: “Een klein aantal gemeenten en corporaties in Nederland heeft dit onderzoek op deze wijze al uitgevoerd voor hun woningen. Maar zo’n gebiedsgerichte inventarisatie is echt bijzonder en in ieder geval uniek voor Overijssel. Het leidt tot verbetering voor iedereen: in de eerste plaats worden de vogels en vleermuizen op gebiedsniveau beter beschermd. Voor SallandWonen is het een voordeel dat niet meer voor ieder project afzonderlijk ontheffing aangevraagd hoeft te worden.”

Als alles volgens planning verloopt, is de inventarisatie na de zomer van 2020 klaar. Gedurende het traject worden de waarnemingen gepubliceerd op staging2.sallandwonen.nl. Vrijwilligers die willen meehelpen bij het onderzoek kunnen daar ook meer informatie vinden. Aanmelden en vragen stellen kan via vrijwilliger@sallandwonen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.