Rick: Sexy dieren

Er komt geen hond meer in Dierenpark Emmen. Ik las het in de Volkskrant. Een paar jaar geleden had iemand in het bestuur het briljante idee om de helft van de dieren de laan uit te sturen. Tijgers, panters en haaien, ze werden op staande voet ontslagen. De traditionele dierentuin was passé en moest een belevenispark worden.

Ik denk dat ze in Emmen destijds keken naar de winkelstraten. Ook daar gaat de ene naar de andere winkelketen failliet en is ‘beleving’ het toverwoord. Mensen willen gewoon iets te doen hebben. De naam werd veranderd in Wildlands en ineens konden we in Emmen ook in de achtbaan. Of in een bootje over de Rimbula River.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Emmen is honderden dieren en miljoenen euro’s armer, maar verder geen bal opgeschoten. Er komt namelijk nog steeds geen hond. De nieuwe directeur heeft inmiddels gezegd dat de achtbanen weg moeten en de dieren weer terug. Bezoekers moeten namelijk weten waar ze aan toe zijn. De gemeente springt bij om de dierentuin van de ondergang te redden.

Ik heb zelf altijd een gemengd gevoel bij dierentuinen. Ergens is het natuurlijk leuk om dieren te zien die we in onze natuur niet tegenkomen. En ik weet heus dat dierentuinen ook veel aan educatie doen. En zorgen voor bewustwording. Maar als ik dan weer zo’n ijsbeer zie ijsberen. Of een orang-oetan diepbedroefd achter dik glas zie zitten. Dan vraag ik me altijd weer af waarom ik een kaartje heb gekocht.

Eigenlijk hoop ik dat het ‘nieuwe’ oude concept in Emmen mislukt. Dat mensen wegblijven. Niet omdat ik zo’n twijfelachtig gevoel heb bij dierentuinen. Maar om Lisette de Ruigh. De directeur die in 2016 honderden dieren wegdeed omdat ze volgens haar simpelweg, ik verzin dit niet: “niet sexy genoeg waren”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.