Raalte wil vliegtuigwrak Mariënheem op bergingsprogramma

RAALTE – De gemeente Raalte dringt er in Den Haag op aan om de locatie van het WOII-vliegtuigwrak bij Mariënheem op te nemen in het huidige Werkprogramma voor wrakbergingen. Dat stelt Raalte in haar antwoord op vragen van D66.

Op de grens tussen Mariënheem en Luttenberg (bij de Bloemenkampsweg) liggen de resten van een Lancaster bommenwerper. Die stortte daar op 13 juni 1943 neer. Het toestel had zeven bemanningsleden aan boord, van wie twee niet werden gevonden.

D66 vroeg of de gemeente op de hoogte was van het bestaan van een nationaal bergingsprogramma. Dat is dus het geval. “En wij onderschrijven het belang van een eventuele berging”, zo stelt de gemeente. “In samenwerking met lokaal betrokkenen en het Ministerie van Defensie is informatie verzameld over de crashsite en de mogelijke aanwezigheid van stoffelijke resten. Begin 2019 is deze informatie verstuurd naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken met als doel dat de locatie opgenomen wordt in het Werkprogramma Kansrijke Bergingen.”

Binnen het Werkprogramma is ruimte voor dertig tot vijftig bergingen, terwijl er in Nederland nog circa vierhonderd crashsites zijn. In de afgelopen periode is er meermaals contact geweest met nabestaanden van de bemanning van de Lancaster. In 2004 is samen met lokaal betrokkenen reeds een herdenkingsbordje geplaatst bij de betreffende locatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.