PvdA trekt zich terug uit onderhandelingen: ‘geen samenwerking mogelijk met FvD’

REGIO – De PvdA heeft besloten per direct de onderhandelingen in het provinciehuis stil te leggen. De verschillen tussen de sociaal-democraten en het Forum voor Democratie zouden te groot zijn. Gisteren werd bekend dat informateur Geert Jansen een Overijsselse coalitie met CDA, Forum voor Democratie, VVD, ChristenUnie en PvdA het meest kansrijk achtte.

“Wij hebben veel gesprekken gevoerd met de lokale vertegenwoordigers van FvD en daarin is bij ons de overtuiging ontstaan dat ook zij de standpunten en stevige stellingnames van hun partijtop niet altijd delen. Dat gaf ons in de eerdere gesprekken een basis om door te praten. Voor onze PvdA-fractie is het een absolute voorwaarde dat de FvD in Overijssel hier ook nadrukkelijk, expliciet en naar de buitenwereld afstand van neemt”, laat de partij in een schriftelijke reactie weten.

De uitspraken van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet over homeopathische verdunning, vrouwen, leraren, wetenschappers en journalisten kunnen op veel kritiek rekenen binnen de partij. “Wij zijn niet blind voor de emotie die deze uitspraken en standpunten bij onze achterban en de inwoners van Overijssel oproept. Ondanks de zeer respectvolle en open gesprekken met de lokale vertegenwoordigers van FvD in de Provinciale Staten tijdens de informatie, komen wij tot de conclusie dat samenwerken in een coalitie met de partij FvD voor ons niet mogelijk is.”

6 REACTIES

 1. Ach, als de PvdA’ers hun lokale vertegenwoordigers en hun kiezers zou bevragen, komen ze toch tot eenzelfde conclusie? Kijk maar naar de enorme verkiezingsverliezen. Mensen zijn massaal weggelopen bij PvdA en hiervan heeft de partij niks geleerd. Maar wel wijzen naar FvD

 2. Ik begrijp de PvdA wel. Baudet bewijst zijn partij in de provincie geen dienst door met grote regelmaat belachelijke uitspraken te doen. Hij zorgt er prima voor dat zijn partij aan de zijlijn blijft staan. Natuurlijk in de hoop nog groter te worden. Oppositie voeren is nou eenmaal makkelijker.

 3. Precies T! Populistische uitspraken doen zodat je voor het grootste deel protest stemmen krijgt. Ik kan me niet voorstellen dat een redelijk denkend mens op die partij stemt tenzij het dus een protest stem betreft.
  Het is verrekte succesvol om precies te roepen wat het volk wil horen. Andere partijen moeten daarvan leren – zonder daarmee te verrechtsen of verlinksen – en dat schort er ook wel aan. Daar heeft Henny wel een punt..

 4. Dus omdat op landelijk niveau er uitspraken worden gedaan, laat je je kiezers op provinciaal niveau in de steek. Tenzij je hun belangen beter behartigt vanuit de opositie natuurlijk.

  Las in de krant en hier op SC dat FvD zich erg redelijk en constructief opstelde. Zelfs een evaren SGPer als gedeputeerde wil sturen. Dat valt dan weer tegen, als je alleen maar facist en rascist roept tegen een gewone democratische partij..

  Denk dat er een dictaat vanuit het politbureau van de PvdA kwam dat er niet mee samengewerkt mag worden. Zo kennen we onze socialisten tenslotte weer. Democratie is leuk, maar niet voor anders denkenden.

 5. @T: Wat zijn dan die belachelijke uitspraken? Dat de door de linkse gedroomde geforceerde energietransitie ons zo maar aan de bedelstaf kan brengen? Dit terwijl het effect op het klimaat minimaal zal zijn en andere landen ons uitlachen om zoveel naïviteit! Ik hoop dat alle politici nog een paar keer extra zullen nadenken voordat ze als een Don Quichot de laatste reserves gaan verbranden aan idiote klimaatplannen en af zullen zien van drastische belastingverhogingen. Want denk niet dat er geld bespaard gaat worden met de groene plannen: De vele belastingen en heffingen die de overheid mis gaat lopen door besparingen op fossiele brandstoffen, zal zij ergens anders vandaan willen halen middels nieuwe en verhoogde belastingen. En dit zal de minima, die nu al in leven gehouden moet worden met de voedselbanken en allerlei toeslagen, nog verder in de problemen drukken. Ook zal de groep die niet meer rond kan komen steeds groter worden. Maar ja hè, dat verrekte populisme ook, dat is ongeveer het verderfelijkste wat er is. Je zou maar als democraat naar de wensen en problemen van het volk luisteren en er naar handelen.

 6. Goed verwoord, Roy.
  @T
  @Henk
  Je zou kunnen beginnen met te zeggen: “ik vind dat Baudet belachelijke uitspraken doet…” Dan heb je een mening, hetgeen nog geen feit is. Ik ben geen FvD stemmer omdat ik het met enkele stellingen niet eens ben. Ik snap wel hun stellingen over Europa en deels de plannen mbt klimaat.
  Het woord populisme kan je ook gebruiken bij PvdA, PvdD, Groen Links. Ook zij roepen wat (een deel) van het volk wil. Soms doen partijen voor komen dat zij een ideaal hebben. Dat kan prima in ons land. Als blijkt dat dit beeld niet leeft bij de bevolking, dan krijg je of te weinig zetels of je gaat eea bijstellen. Uiteindelijk is onze democratie ook zo dat men moet samenwerken. Wil je dat niet, dan is het domste wat je kunt doen om anderen daar vervolgens de schuld van te geven.
  Als je stemmen op de PVV of FvD proteststemmen noemt, dan zegt het ook heel veel over de huidige macht of onmacht, gelet op de verkiezingen. En bij de laatste verkiezingen blijkt de winst van bv Groen Links hoofdzakelijk uit steden te komen. Dus alle windmolens maar in de steden zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.