Opinie: Eerlijke politici

Deze week heb ik aan de gemeenteraad een brief gestuurd over het gebruik van landbouwgif. Dit onderwerp heb ik vaker aan de orde gesteld, maar de gemeenteraad weigert hierover een debat te voeren. Dat is vooral betreurenswaardig omdat de raad ook weigert het gebruik van landbouwgiffen op de eigen gronden, die jaar voor jaar worden verpacht, te verbieden. Dat dit onderwerp leeft onder de bevolking, blijkt wel uit het enorme aantal reacties en foto’s op de sociale media op de met glyfosaat doodgespoten geelbruine akkers. Dat is op zich een goede zaak, maar het zou nog effectiever zijn als er ook meer druk zou worden uitgeoefend op de dagelijkse politiek, met verzoeken om het beleid aan te passen bijvoorbeeld. Vooral op die politici die landbouwgiffen zoals glyfosaat en de vele soorten neonicotinoïden, beschouwen als van God gegeven wondermiddelen.

Ik heb weliswaar de meeste toekomst al achter me, maar toch wil ik me, met de beperkte middelen die ik heb en voor het kleine beetje toekomst dat mij nog resteert, blijven inzetten voor verbetering van de kwaliteit en diversiteit van flora en fauna. Niet in de eerste plaats voor mezelf, maar vanuit verantwoordelijkheid voor volgende generaties. En ik doe dat op mijn manier die, daarvan ben ik me bewust, door sommigen als buitengewoon irritant wordt ervaren. Het zij zo, maar niets doen is geen alternatief.

Wat me in de hele discussie zo tegen staat, zijn de evidente discrepanties tussen hetgeen door politieke partijen wordt gezegd en geschreven en hun dagelijks handelen. Het is juist daarom dat ik verwijs naar het rentmeesterschap in het beginselenprogramma van, in dit geval, het CDA. Het zou de CDA-politici sieren als zij, tijdens een debat over dit onderwerp, zouden bekennen dat de tekst “dat de mens de rentmeester is van de door God geschapen wereld, dat ook de overheid zich dienovereenkomstig dient te gedragen en dat de natuur en het natuurlijke leefmilieu moeten worden gerespecteerd en beschermd” voor hen geen enkele betekenis heeft en slechts een loze kreet is, in strijd met hun dagelijkse praktijk. Uit hun dagelijkse handelen blijkt immers dat zij enorm ontevreden zijn met de schepping. Daarom steunen zij ook enthousiast allerlei genetische manipulaties van planten en dieren. Planten die immuun worden gemaakt tegen bijvoorbeeld Roundup, waardoor alle andere gewassen op de desbetreffende percelen kunnen worden doodgespoten. Leve de monocultuur! Daarom ook steunen ze enthousiast het gebruik van diverse rampzalige gifsoorten als de neonicotinoïnen.

Ik zou voor zulke politici nog enig respect kunnen opbrengen als ze zich ervoor zouden inzetten dat hun beginselenprogramma op dit punt wordt aangepast.
De vervangende tekst zou dan moeten luiden “dat de mens de rentmeester is van de door God geschapen wereld wil niet zeggen dat de overheid zich dienovereenkomstig dient te gedragen en ook niet dat de natuur en het natuurlijke leefmilieu moeten worden gerespecteerd en beschermd”.

Eerlijke politici, wat zou dat toch fijn zijn.

Hans de Kort
Raalte, 12 april 2019

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.