Open dag IJssellinie bij de terp

OLST – Stichting IJssellinie presenteert op zaterdag 4 mei van 12.00 tot 16.00 uur weer een open dag. Niet zoals gebruikelijk bij de bunkers bij de Haere, maar bij de luchtdoelterp aan de Jan Schamhartstraat 98 in Olst. De Terp is een bijzonder militair object. Deze vorse bult tegen de N377 beschikte over drie opstelplaatsen voor boforskanonnen, een ondergrondse gasdichte verblijfsruimte voor 28 militairen en een munitieopslag. Dit object is in 2010 uitgegraven nadat het bijna 45 jaar bedekt was met zand. Militairen van de genie Wezep hielpen daarbij als oefening. Er werd ruim 700 kuub zand afgegraven voordat de opstelplaatsen en bunkers weer toegankelijk waren. In een van de ruimten is te zien wat de bevolking aangeraden werd te doen en in huis te hebben mocht er een aanval op ons land komen. Verder is er ook een collectie landkaarten van de langs de gehele linie gelegen kazematten en andere verdedigingsobjecten en is er een ingerichte slaapruimte voor de militairen anno 1950.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.