Oorlogsherinneringen komen naar boven in Raalter bieb

WO-2 Café van HCO en RTV Oost als voorbereiding op ’75 jaar Vrijheid’ in 2020

RAALTE – Verhalen en tastbare herinneringen aan de tweede wereldoorlog, ze zijn er nog steeds, maar de kunst is om ze ook te vinden en vast te leggen voor toekomstige generaties. Tijdens het WO-2 Café afgelopen vrijdag in de bieb van Raalte was het gelukkig behoorlijk druk. Tientallen mensen kwamen langs met bijzondere voorwerpen of met verhalen over hun oorlogsherinneringen.

In de aanloop naar volgend jaar, als gevierd wordt dat de bevrijding dan 75 jaar geleden is, trekt deze weken een kleine karavaan van het HCO (Historisch Centrum Overijssel) en RTV Oost langs vijftien Overijsselse bibliotheken om die herinneringen vast te leggen.

Projectleider van ’75 jaar vrijheid’ is de Olster historicus Ewout van der Horst. “Een mooi en druk project. Het gaat ons om het vastleggen van persoonlijke, authentieke verhalen van mensen zolang dat nog kan. Je praat inmiddels al over mensen van rond de 90 of ouder. Sommigen komen gelukkig ook langs. Omdat we dit samen met RTV Oost en de Overijsselse bibliotheken doen, worden de mensen met de meest bijzondere verhalen geïnterviewd. Een selectie daarvan wordt uitgezonden.”

Wat zijn de verhalen in Raalte die op hem indruk maakten? “Nou, een poëziealbum uit de oorlog waarin zowel de Duitser bezetters als de Canadese bevrijders een versje hadden geschreven, vond ik bijzonder. Het gaat ook niet alleen om de mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt, maar ook om de tweede en derde generaties. Iemand bracht bijvoorbeeld boeken van zijn grootouders mee. Die boeken waren door hun Joodse buren in de oorlog in bewaring gegeven voordat ze gedeporteerd en vermoord werden in concentratiekampen. Op die derde generatie heeft zoiets nog steeds impact. Die boeken zijn eigenlijk niet van ons, maar je kunt ze natuurlijk niet weggooien. Dat is voor hen als naoorlogse generatie toch echt iets wat ze bezighoudt.”

Briefje
In een ander deel van de Raalter bibliotheek staat de oorlogscollectie van Boerdam uit Raalte uitgestald. “Maar een heel klein deel, hij heeft een hele schuur met zaken uit de oorlog”, vertelt Geert Hannink, voorzitter van de Historische Vereniging Raalte en omstreken die bij dit WO-2 Café hand- en spandiensten verleent. Samen met bestuurslid Jan Westenenk worden alle binnengebrachte zaken gefotografeerd en gescand voor het archief van de vereniging.

Vanuit Heino komt bijvoorbeeld een klein briefje dat in november 1944 uit een trein is gegooid. Die trein was op weg naar Duitsland met tijdens een razzia aangehouden Rotterdammers en stond een dag stil op het station in Heino. Water en drinken was er niet, dus bracht de bevolking dat tot blijdschap van de opgesloten Rotterdammers. “Namens wagon 3. Hartelijk dank aan de bewoners van Heino die ons op gulle wijze onthaalden en zo nog een lichtstraal lieten vallen in het sombere lot van vele Rotterdammers. God zegene U allen!” Het briefje is in het bezit van de Heinose Vereniging voor Heemkunde ‘Omheining’.

Klokken
Burgemeester Dadema die ook een kijkje komt nemen, hoort het verhaal met veel belangstelling aan. “Mooi dat de Heinose bevolking toen al zo hulpvaardig was”, klinkt het tevreden. De Raalter burgemeester is blij met een initiatief zoals dit WO2-Cafe. “Het is een goede zaak om deze verhalen goed vast te leggen. Ook nieuwe generaties beseffen daardoor wat vrijheid betekent. Soms lijkt het wel eens of we daar te makkelijk over denken.”

Vanuit Diepenveen brengt de 83-jarige Frits Loggen een tastbare herinnering aan de oorlog mee. “In 1942 werden de klokken van Abdij Sion door de Duitsers gevorderd, net als bij zo veel kerken, voor de oorlogsindustrie. Dat was natuurlijk lastig voor de monniken en de boeren op het land rond het klooster. Horloges waren er toen nauwelijks. Wanneer was tijd om te bidden of te eten? Daarvoor waren juist de klokken van het klooster. In de eigen smederij van Sion is toen een handvat aan een lege Duitse granaathuls gemaakt. Daarin een klepel en zo hadden ze een grote en luide handbel die de klokken kon vervangen. Ik heb deze bel in de jaren 70 van vader abt gekregen toen ik op speurtocht naar wat er precies gebeurd is met twee bij het klooster neergestorte vliegtuigen.”

Lustrumprogramma
Het verhaal van deze bel wordt door Oost-presentator (en oud-Raaltenaar) Bart Kieft geselecteerd voor de uitzending van RTV Oost. Uiteindelijk is alles terug te vinden bij het HCO (via online platform MijnStadMijnDorp).

Op basis van de informatie tijdens de vijftien WO-2 cafés wordt onder meer een programma voor het primair onderwijs ontwikkeld, een nieuwe tentoonstelling samengesteld in het Memory Museum in Nijverdal en organiseert RTV Oost een Vrijheidstour in het voetspoor van de bevrijders. Naast het provinciale programma is er een lustrumprogramma per gemeente in de maak onder regie van het platform WO2 Overijssel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.