Natuurbericht: Vanaf de platte wagen

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Maar door de lente explosie kwam de geplande wandeling deze week in het gedrang.

Onderweg hebben de uitgebloeide hyacinten plaats gemaakt voor gele brem, bloeiende fruitbomen en vooral witbloeiende struiken. Met name de bloeiende sleedoorn, steekt prachtig mooi af tegen de blauwgrijze luchten. Het is boven de 8 graden en er word niet teveel neerslag verwacht. Groeizaam weer. Her en der geven mestinjecteurs het snelgroeiende gras nog snel even een laatste zetje. Op de dijk staat de zuidkant al vol met pinkster- en paardenbloemen, meizoentjes en paarsbloeiende dovenetels. Een watersnip hipt vrolijk op de net drooggevallen uiterwaard en een paar kauwtjes doen de hellingproef tegen de dijk. Een haas schiet weg en daarginder is iets interessants te zien. Ben benieuwd… Voor ik wegwandel pak ik daarom toch nog even de telescoop erbij. Het is me te fris op de uitkijktoren en snel zoek ik de platte wagen in het riet op. Lekker onderaan de dijk en in het zonnetje. Zo, dat is mooi! Ik kan net over het dak van het rietveld kijken en heb een paartje bruine kiekendieven in het vizier! Mooie waarneming! Buitelend in de lucht hebben ze het best naar hun zin hier. Deze soort heeft een voorkeur voor rietland en de hoge muizendichtheid aan de zuidkant van de dijk is een welkom extraatje. Het stikt er van de muizenholletjes. En kijk daar stoot een buizerd op een prooi. Het duurt even maar dan vliegt ie rechtstreeks met prooi naar een schietwilg in de verte. Het nest daar is een aanwijzing dat het vrouwtje al zit te broeden. Ze zijn er vroeg bij dit jaar.
Achter me, binnendijks, zijn drie grutto’s in een hevig luchtgevecht. De sterkste werkt af met de bandieten en gaat dan al zingend op het paaltje zitten. Zo doen we dat; dat vrouwtje is van mij! En daar wagen een paar reeën zich buiten de houtsingel, en iets meer naar rechts, heb ik kieviten en scholeksters in beeld. Mooi zicht vanaf de platte wagen en van alles te zien en te beleven hier. Ik blijf nog een poosje staan, dat wandelen kan een andere keer wel…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.