Natuurbericht: Nog eventjes geduld

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Het is duidelijk iets rustiger in het veld. Maar dat duurt niet lang meer.

Het is nog best fris op de vlakte. De eerste vogeltjes zijn uit het ei gekropen en overal vind je al eischaalfragmenten. Die grote van ganzeneieren vallen het meest op. En juist deze zijn niet uitgebroed maar duidelijk zichtbaar geroofd uit het nest door vos, steenmarter of kraai.

Terwijl achter de rietkraag een paartje meerkoeten van zich laten horen trek ik de rits van mijn windjack nog eens stevig aan. Links en rechts vliegen wel dertig boerenzwaluwen laag over de dijk en om de oude boerderij. Hier op deze mooie plaats onderaan de dijk is genoeg nestgelegenheid te vinden. Ook bouwmateriaal als klei of leem vinden deze acrobatische metselaars dichtbij in de uiterwaarden. Daar op het pas gemaaide perceel zoeken enkele hazen elkaar op. Ooievaars en torenvalkjes zoeken tussen de ronde hooibalen naar prooi. Op het korte gras is het makkelijk zoeken naar muisjes en ander lekkers.

Hier ga ik naar beneden over de eigen weg van Staatsbosbeheer naar het natuurreservaat. Een grasmus zingt het hoogste lied in de braamstruik en juist hier begint ook het beschermde weidevogelgebied. Het water is hier hard gezakt. Kijk daarginder. Om te voorkomen dat de grond uitdroogt, word hier het water op een hoger peil gehouden door een watermolentje. Het onweersbuitje van vijftien of achttien millimeter heeft niet veel geholpen. Het watermolentje heeft door de droogte te weinig capaciteit om de slootjes vol te malen. Om het leefgebied van de weidevogels optimaal vochtig te houden is er nu een oude rustig puffende dieselwaterpomp bijgeplaatst. Voor natte graslanden is een hoge grondwaterstand een must. In dit gebied waar niet voor de langste dag gemaaid word, vinden weidevogels voldoende kruidenrijk grasland met veel insecten en groeien kuikens gezond op. Fitte kuikens die makkelijk aan eten kunnen komen, kunnen zich langer verstoppen en hebben zo minder last van predatie. Bovendien kunnen weidevogels hun kuikens in zo’n gebied beter verdedigen tegen potentiële rovers. Kieviten en grutto’s houden hier de wacht. Nog eventjes geduld tot de geboorte explosie en dan moeten ook zij aan de bak…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.