Muziek raakt op de Intensive Care

ZWOLLE – De Intensive Care (IC) van Isala startte vrijdag met een nieuw project; tweewekelijkse live muziekoptredens. Een opname op de IC kan voor alle betrokkenen een ingrijpende gebeurtenis zijn, dit blijkt ook uit onderzoek. Muziek heeft invloed op de sfeer op de afdeling waardoor het niet alleen positief werkt voor de patiënt, maar ook voor de familie en het personeel.

Verpleegkundige op de IC Arno Boekema: “Tijdens de try-out zag ik met eigen ogen het effect van dit prachtige initiatief bij een patiënte van mij. Zij liet al voor een langere periode weinig positieve emoties zien, maar de eerste klanken van de violen toverden een glimlach op haar gezicht.”

Impact IC-opname

Sanne Slingerland van team Familiebegeleiding IC: “Een opname op de IC kan zo ingrijpend zijn, dat de gevolgen kunnen leiden tot een Post Intensive Care Syndroom (PCIS) en PCIS-F als het om familie gaat. De patiënt of familie ervaart dan klachten op lichamelijk gebied, maar ook psychische klachten zoals angst en slecht slapen komen voor. Tijdens een congres van de Stichting Family Centered Intensive Care (FCIC), leerden wij over de rol van muziek en hoe deze bij kan dragen om de negatieve impact van een IC-opname te helpen beperken.”

Professionele begeleiding

Misschien heeft u de harpiste, muziek aan bed of Bedside Buskers al eens voorbij zien komen op Isala’s Facebookpagina; livemuziek aan bed in Isala is niet nieuw. Maar muziek op een afdeling als de IC vergt wel een andere aanpak. Team Familiebegeleiding begeleidt de familie van de patiënten en de musici. Sanne: “Het komende jaar klinkt er elke vrijdagmiddag om de week livemuziek op de IC. We overleggen van te voren zorgvuldig met IC-verpleegkundigen en familie voor welke patiënten het fijn zou kunnen zijn om muziek aan het bed te beleven. Tijdens het optreden is een IC-verpleegkundige in de buurt van de patiënt om hem of haar goed in de gaten te houden.”

Project MuzIC

In 2018 ging project MuzIC van start waarin UMC Utrecht en Spaarne Gasthuis in Haarlem de samenwerking opzochten. Sanne: “Deze twee initiatiefnemende ziekenhuizen verzamelden een netwerk van muzikanten die professioneel, dus betaald en getraind voor dit project optreden. Niet alle musici mogen en kunnen spelen op een IC; hier heb je een speciale training van een muziektherapeut voor nodig. Wij zijn blij dat deze musici ook voor Isala’s patiënten gaan spelen. De connectie met deze projectgroep is voor ons erg belangrijk. Samen staan we toch sterker en we kunnen veel leren van hun ervaring. Wij danken projectleider Lorette Gijsbers (IC verpleegkundige Haarlem) dan ook enorm voor haar hulp en het delen van ervaringen.”

Gitarist Sytze Bakker speelt onder andere voor een patiënt die dol is op (blues)muziek. Ondanks dat hij nog niet kan praten, geniet hij samen met zijn dochter Lotti en vrouw Ardi van de bluesnummers die Sytze voor hen speelt.

Fotocredit-copyright: Pedro Sluiter Foto

 

 

Meer foto's

Live muziekoptredens op de Intensive care. Een opname op de IC kan voor alle betrokkenen een ingrijpende gebeurtenis zijn, dit blijkt ook uit onderzoek. Muziek heeft invloed op de sfeer op de afdeling waardoor het niet alleen positief werkt voor de patiënt, maar ook voor de familie en het personeel. Muzikant Sytze Bakker in de Isala spelend voor een patiënt uit Meppel. *Fotocredit-copyright: Pedro Sluiter Foto.
Live muziekoptredens op de Intensive care. Een opname op de IC kan voor alle betrokkenen een ingrijpende gebeurtenis zijn, dit blijkt ook uit onderzoek. Muziek heeft invloed op de sfeer op de afdeling waardoor het niet alleen positief werkt voor de patiënt, maar ook voor de familie en het personeel. Muzikant Sytze Bakker in de Isala spelend voor een patiënt uit Meppel. *Fotocredit-copyright: Pedro Sluiter Foto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.