LekkerBoer Foodcamp brengt kinderen én ouders in Salland in beweging op de boerderij.

WIJHE/OLST – Na twee succesvolle pilot Foodcamps in Deventer en Zwolle, gaat LekkerBoer in 2019 nieuwe Foodcamps organiseren in Overijssel en Gelderland, waarvan vier in Salland. De eerste Sallandse Foodcamp vindt plaats in Olst-Wijhe bij melkveebedrijf De Riet in Olst. Kinderen en hun ouders gaan samen buiten bootcampen, oogsten en koken, op de plek waar de boer met passie teelt en het verhaal vertelt.

Gezonde leefstijl

LekkerBoer wil graag bijdragen aan een gezonde leefstijl door kinderen en hun ouders letterlijk in beweging te brengen, en het verhaal achter ons eten te laten beleven op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Uit onderzoek in 2018 uitgevoerd door FoodHub, blijkt dat ouders het belangrijk vinden dat dat hun kinderen meer kennis over voedsel en de herkomst ervan krijgen. Op de boerderij en tuinderij komen nagenoeg alle aspecten van een gezonde leefstijl samen.

Lokale samenwerking ondernemers

Met het houden van de Foodcamps wil LekkerBoer niet alleen de aanwezige kinderen en ouders stimuleren in het maken van gezonde keuzes, maar ook bij een groter publiek bewustwording en lokale samenwerkingen tot stand brengen. Alle Foodcamps worden ingevuld met lokale partners. Ellis en Tom Lugtenberg van melkveebedrijf De Riet, nemen de deelnemers mee over hun bedrijf en laten vanaf de kalfjes tot en met de melkkoeien zien wat er voor nodig is om melk en vlees op hun bedrijf te produceren. Leon Ripperda van Eten & Drinken BijRipperda maakt samen met kinderen en ouders een echte ‘De Rietburger’ en een zuiveltoetje van de producten van de boerderij in de LekkerBoer foodtrailer. Daan Damveld van Sportcentrum Leef! Wijhe neemt de deelnemers mee over het erf en door de weilanden in een kind-ouder farm bootcamp. Albert Heijn Boomgaard Wijhe levert producten voor het kookonderdeel en deelt op Koningsdag gezonde tussendoortjes uit vanuit de LekkerBoer foodtrailer. Studenten van Landstede MBO helpen tijdens de Foodcamp bij de verschillende onderdelen en het begeleiden van de groepen.

Kinderopvang en scholen

Scholen en kinderopvang (buitenschoolse opvang, BSO) kunnen ook een Foodcamp aanvragen. Voor zowel scholen als BSO is hiervoor subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten beschikbaar. Er heeft zich al een school in Olst-Wijhe gemeld om binnenkort met de leerlingen te gaan ‘Foodcampen’.

Organisatie

LekkerBoer Foodcamp is een initiatief van agrifood ondernemers Judith de Rijk uit Olst en Hanneke Stegeman uit Apeldoorn. Daarbij zoeken ze samenwerking met lokale partijen: boeren en tuinders, beweegpartijen (sportorganisaties en sportscholen), kookpartijen (restaurants en kookcoaches), kinderopvang, basisscholen, beroepsopleidingen, supermarkten, gemeentes en gezondheidsorganisaties.

Waar en wanneer

Vrijdagmiddag 3 mei van 15.30-18.00 uur bij melkveebedrijf De Riet in Olst. Op staging2.lekkerboer.nl/foodcamp is meer informatie te vinden en een overzicht van alle 15 Foodcamps.

Opgave en kosten

Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders voor de Foodcamp via staging2.lekkerboer.nl/foodcamp. De prijs is 7,50 euro per persoon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.