Lauk: Karin en Claudi

Meer girlpower in het mannenbolwerk van Provinciale Staten van Overijssel. Ik vond dat een aantrekkelijk idee van Claudi Groot Koerkamp (namens GroenLinks) en Karin van der Toorn (namens het CDA) die vanuit Wijhe het Provinciehuis in Zwolle bestormden. Met succes, beiden zijn al geïnstalleerd als Statenlid. Karin kreeg bijna 5300 stemmen en Claudi ruim 3700. Dat zijn hele mooie aantallen.

Karin profiteerde van de gebeurtenissen van vier jaar geleden. Dankzij allerlei acties kwamen er toen vanuit Twente flink wat CDA-kandidaten met voorkeursstemmen in het Provinciehuis. Afgelopen maanden ontstond in Salland zoiets van: ‘Leuk al die gekozen Tukkers, maar dat kunnen wij natuurlijk hier ook’. Waardoor Karin van plek nummer 14 naar plek nummer 3 steeg. Claudi profiteerde van de flinke winst van GroenLinks, maar waarschijnlijk ook omdat ze een paar jaar geleden nog te zien was als Amber Diepenveen in ‘Van jonge leu en oale groand’ op TV Oost. Karin is bekend van onder meer ‘Salland Boert en eet Bewust’ en heeft veel stemmen uit de Sallandse landbouw gekregen.

Nu staat het CDA bekend als de partij met veel agrarische sympathisanten en GroenLinks als de groene partij die, voorzichtig gezegd, lang niet altijd blij is met de huidige wijze van landbouw. Dat beeld klopt op het eerste gezicht aardig bij de twee dames. Karin gebruikte groene boerenkaas met de slogan ‘Karin heeft er kaas van gegeten-Stem deze boerin in de Staten’. Claudi omschrijft zich als ‘een maatschappelijk betrokken city- en regio marketeer voor stad en regio Zwolle’. Het grappige is echter dat Claudi een echte Sallandse boerendochter is en Karin geboren en getogen is in Deventer voordat de liefde haar naar een Sallandse boerderij bracht. Tot zover dus de clichés van boerenpartij CDA en milieupartij GroenLinks. Ik denk dat de twee dames er samen op heel veel punten wel uit gaan komen.

Ze krijgen in Zwolle te maken met een zes leden tellende Forum voor Democratie-fractie, waarvan vijf uit Twente en een grensgeval uit Nijverdal. De enorme FvD-winst (en niet alleen in Overijssel) zorgde voor een flinke schok en, zoals dat tegenwoordig gaat, felle discussies en slagen (ver) onder de gordel.

Om al die FvD-stemmers als racisten en fascisten neer te zetten, ging mij veel te ver, maar dat geldt ook voor de oproep van FvD om linkse leraren in de klas te filmen en aan te geven. Als een politicus of partij te ver gaat, dan is daar de rechter voor, zo simpel is het eigenlijk. Gelukkig zijn we in Salland een stuk nuchterder. Vrienden uit de Randstad die hier bijvoorbeeld Ribs en Blues bezoeken, roemen altijd de ontspannen en relaxte sfeer. En het publiek is hier zo wit voegen ze daar dan aan toe. Ik weet nu dat het niet wit, maar boreaal is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.