Komst grote windmolens in Olst-Wijhe uitgesteld

OLST-WIJHE – De energievisie, waarin staat hoe de gemeente Olst-Wijhe aan de 20 procent groene energie-eis, die de landelijke overheid heeft opgelegd, gaat voldoen, wordt nog niet ter inzage gelegd. Het collegevoorstel is te eenzijdig en moet breder worden, zo oordeelde de gemeenteraad maandagavond.

In het plan draait het allemaal om wind- en zonne-energie, maar zoals VVD’er Olthlof het benoemde: “Ik mis warmte als energiebron. Isolatie van woningen, energie uit mest bijvoorbeeld”. Wethouder Blind erkende dat maar kopte de bal terug. “Ik heb uitgevoerd waar u raad mij opdracht voor heeft gegeven.”

Vier insprekers, een volle tribune en soms luidruchtige opmerkingen, waardoor voorzitter Judith Compagner zich genoodzaakt zag om daar opmerkingen over te maken. Bert van Herp sprak namens de bewoners van de Dingshofweg en omgeving. Zijn boodschap was duidelijk. Geen windmolens in het gebied tussen Boskamp en Middel. Hij wraakte het onderzoek, te benepen, te benauwd. De ontwikkelingen gaan door, er zijn andere mogelijkheden om energie op te wekken.

Blind nam de aanwezigen mee door de totstandkoming van dit plan. Het is een onderdeel van de gemeentelijke duurzaamheidsdoelsteling 2010-2020. In 2015 deed de raad de constatering dat ambities niet gehaald zouden worden. Men had gedacht dat inwoners het zelf gingen doen met bijvoorbeeld zonepanelen op daken.

RES
De raad heeft toen raadsbreed besloten niet af te schalen op die ambitie en in 2016 is na onderzoek besloten dat de mogelijkheden voor wind- en zonne-energie onderzocht moest worden, omdat de doelen anders niet gehaald zouden worden. Blind verwees ook naar de mogelijkheden van een RES (regionaal energie strategie). Wanneer gemeentes hun opgelegde doelstellingen niet halen gaat de provincie die opleggen, het overrulet dan de gemeente. Dat is in Staphorst bijvoorbeeld gebeurd.

Blind: “In dat geval hebben we geen participatie van onze inwoners, zoals we nu met dit plan waarin we ander halfjaar lang input opgehaald hebben en voorlichting gegeven, proberen te doen.” Daarover kreeg hij van de fracties dan ook complimenten, maar gevraagd naar verbeterpunten zei hij een volgende keer waarschijnlijk alle inwoners persoonlijk aan te willen schrijven. Het blijkt gewoon dat mensen in het algemeen niet komen, totdat het ineens dicht bij komt.

‘Wat gebeurt hier?’
Dit wordt bevestigd door een mevrouw uit Herxen op de tribune. Toen ineens in de media een animatiefoto van haar boerderij langskwam met daarachter een windmolen, dacht ze: “Ho, wacht eens even. Wat gebeurt hier?”

Blind herhaalde nog maar eens dat dit plan slechts om een vijfde deel van het energiegebruik ging in Olst-Wijhe richting het energieneutraal moeten zijn in 2050. Er moet dus nog veel meer gebeuren. In 2010 leek 2020 heel ver weg, in 2015 werd gezien dat het niet gehaald werd, nu in 2019 is het volgend jaar aan de orde.

Actualisatie
Blind, maar ook de raad wil voorkomen dat de provincie of de minister op bezoek komt en vertelt wat er moet gebeuren. De komende maanden gaat hij het plan actualiseren met de nieuwste ontwikkelingen op energieopwekking, waarna het ter inzage gelegd wordt. Alle inwoners kunnen dan zienswijzen indienen. Wanneer precies is nog niet duidelijk.

“We hebben met elkaar afgesproken dat er tijdens vakantieperiodes geen zaken ter inzage liggen en mensen dus dingen kunnen missen. Dat geldt dus ook voor dit proces.”

Meer foto's

2 REACTIES

  1. Er ligt een aardig slootje langs Wijhe. Leg daar nou eens een schoepenrad in (buiten de vaargeul), een dynamo eraan en je hebt stroom. Waarom moeilijk doen met oerlelijke molens..

    • Willy,

      Dat is al uitgezocht en niet haalbaar. De hoeveelheid stroom/energie die nodig is on O/W is daarmee niet realiseerbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.