Kinderen Korenbloem, Kwintijn en KOOS aan het bouwen

RAALTE – In Brede School Kwintijn aan de Oude Molenweg knutselden de leerlingen donderdagmiddag ook na afloop van de gewone lesuren nog vrolijk verder. De (echte) steentjes zijn weliswaar maar een centimeter groot en het cement is nep, maar toch verrijzen er bijzondere bouwwerken. In een andere ruimte wordt hard geknutseld met onder meer kleine windmolens.

Het is de slotdag van een bijzonder project waarbij leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen Kwintijn en Korenbloem samen met kinderopvang KOOS een maand lang elke donderdagmiddag na schooltijd van alles leerden over hoe je iets moet bouwen. Op de bouwplaats van de Korenbloem, een paar honderd meter verder, hebben ze uitgebreid mogen rondkijken en gesproken met de uitvoerder.

Daarna moesten allerlei zaken worden onderzocht; van het maken van een sterke, zelfs aardbevingsbestendige constructie tot de werking van zonnepanelen en windmolens. Nu is het dus tijd om de eigen ontwerpen met de kleine steentjes te bouwen. De meesten houden het bij een rechttoe rechtaan huis, maar een enkeling is ambitieuzer; die gaat voor een complete villa die deze middag aan de trotse (groot)ouders getoond kan worden.

Vincent Holterman, conciërge van de Korenbloem, kijkt glimlachend toe. Samen met stagiaires van Landstede Raalte en Zwolle en mensen van Kwintijn en KOOS helpt hij een handje als er bijvoorbeeld een dak op de bouwsels moet. Hij is al enkele jaren actief op zijn eigen school met het door hem opgezette project ‘Naschoolse activiteiten’. Voor 2 euro is daarbij ieder kind uit de groepen 7 en 8 op donderdagmiddag tussen half 3 en half 5 welkom voor een speciale activiteit.

Groepen kinderen hebben onder meer de Hartkamp, Angeli Custodes, de Rosa Hoeve, Vital Centre, DDMC en Robby’s Snacks al bezocht; het politiebureau in Raalte staat op de lijst. Vorig jaar won zijn project de derde prijs (en 1000 euro) bij de jaarlijkse gezondheidsverkiezing in de gemeente Raalte. Dat voelde goed en bevorderde zijn verdere herstel na een zware operatie.

Project
Nog steeds is het doel hetzelfde; kinderen achter de tv, de tablet en de gameconsole weghalen en ze op een leuke manier na schooltijd laten zien wat er in Raalte allemaal gebeurt. “Een conciërge in Eindhoven, Rick, uitgeroepen tot ‘Conciërge van het jaar’, heeft het een paar jaar geleden bedacht. In die stad is het een enorm succes. Ik sprak ooit met hem en werd daar super enthousiast van. Ik ben toen hier in Raalte bij de Korenbloem begonnen.”

“Dit bouwthema in de maand maart is trouwens iets anders van opzet. Dit is een gezamenlijk en tijdelijk project van Kwintijn, Korenbloem en KOOS, mogelijk dankzij een subsidie van KWTO. Dat is een regionaal netwerk voor het ontwikkelen, versterken en behouden van Wetenschap & Technologie en Talentontwikkeling in het basisonderwijs. Het is een onafhankelijke stichting die geld van het ministerie van onderwijs krijgt in het kader van het Techniekpact 2020. Daarin is vastgelegd dat in 2020 alle basisscholen Wetenschap en Technologie structureel aanbieden aan de leerlingen.”

Bouwvakker
Holterman gaat deze maand weer verder met de organisatie van ‘gewone’ naschoolse activiteiten op de Korenbloem. “De planning is dat medio december de nieuwbouw van de school klaar is, dan ga ik het uitbreiden naar de hele buurt.”

Ynthe en Ivy zijn intussen druk bezig om de kleine steentjes aan elkaar te ‘metselen’. “Natuurlijk zijn we net zo goed als de jongens. Het is gewoon heel erg mooi om iets met je handen te doen”, klinkt het tevreden. “Bouwvakker, nee, dat willen we niet worden, maar we weten nog niet wat wel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.