‘Kick om het elk jaar weer voor elkaar te boksen’

Tiende editie van Orangepop; Nieuw Heetens eigen gratis toegankelijke Koningsdagfestival

NIEUW HEETEN – “Orangepop trok vorig jaar zo’n 1.400 bezoekers; dit jaar hopen we op 1.500. Elk jaar een paar man erbij; dat is ons streven, zodat we elk jaar iets gekker kunnen doen.” Aan het woord is Sander Schiphorst, een van de bestuursleden van Stichting ’t VAT ’98 (Vernieuwende Activiteiten Team) uit Nieuw Heeten, die verantwoordelijk is voor de organisatie van Orangepop. Op zaterdag 27 april vindt de tiende editie van het gratis toegankelijke Koningsdagfestival in Nieuw Heeten plaats.

Op het programma staan optredens van Django Wagner, Harten 10, The Damned Few, Zwarte Jannes, Free Willy, Black Tie Monkey Squad en Luftwaffel. DJ Nilsound zorgt voor de verdere muzikale invulling. “Jaren geleden begonnen we met een stel vrienden met de organisatie van activiteiten in ’t Timmermanshuis”, vertelt Sander over het ontstaan van de stichting. “Maar na een paar jaar zijn we onze eigen weg gegaan. Toen begonnen we met VAT on Wheels, een grootschalig motor- en autosportevenement. Een keer per twee jaar. In 2009 hadden we een Red Bull motorcrossfreestyleteam gestrikt voor een show in een grote tent. Spinrock, destijds de band van Sabine Uitslag, die toen nog in de Tweede Kamer zat, zou die avond optreden. Maar het was het jaar van de aanslag in Apeldoorn. Sabine vond het ongepast om het optreden door te laten gaan. Ze wilde het geld voor haar band wel teruggeven. Toen zeiden wij: ‘Houd dat geld maar, maar kom dan volgend jaar terug’. En dat was goed. Dus hebben we in 2010 een klein festival georganiseerd. Een tapje op het plein, een paar extra bands erbij en dat was het: de eerste editie van Orangepop. We trokken tussen de vier- en vijfhonderd bezoekers.” En dat smaakte dus naar meer. Stichting ’t VAT ’98 stopte met VAT on Wheels en richtte zich daarna volledig op Orangepop. “En elk jaar trokken we meer bezoekers. Die stijgende lijn hebben we, op een jaar na, toen was het slecht weer, altijd vol kunnen houden.”

Charme

Het feest vindt gewoon plaats in de buitenlucht. Een tent was nooit een serieuze optie. “Want we willen dit gratis houden. Zo’n tent kost aardig wat en dan lukt dat niet meer. Maar het is ook de charme van Orangepop, gewoon lekker buiten, tussen de beide cafés in Nieuw Heeten in. Maar inderdaad, als het koud is en regent, ben je weg… In 2016 hebben we op het laatst besloten om er een overkapping neer te zetten. De weersvoorspellingen waren zo slecht dat overal in de regio festiviteiten werden afgelast. We zijn met man en macht aan de slag gegaan. Het ging als een lopend vuurtje dat het in Nieuw Heeten gewoon doorging. Met Rondé en Sharon Doorson werd het een zeer geslaagde editie.” Wat programma betreft, richt het festival zich op jong en oud. Niet voor niets wordt het schoolplein ingericht als speelterrein voor de kinderen. “We gaan voor diversiteit. Om te beginnen een paar rockbands uit de buurt. Dit jaar hebben we Free Willy uit Harfsen en omgeving en The Damned Few uit Haarle. Dan willen we ook altijd een paar blokjes Nederlandstalig. Daarvoor hebben we dit jaar Django Wagner, Harten 10 en Zwarte Jannes. Black Tie Monkey Squad is een moderne top 40-band. Veel mashups en medleys, veel spektakel en een hoog tempo. Zij zijn de een-na-laatste band. Als laatste komt Luftwaffel. Dat is stevige dance met veel rook en vuur. Black Tie Monkey Squad is voor jong en oud, en daarna gaan veel gezinnen naar huis. Met Luftwaffel bieden we de jeugd ter afsluiting nog even wat pompmuziek.”

Kensington

Hoogtepunten genoeg, maar Sander denkt met name met veel plezier terug aan de editie van 2013. “Toen hadden we Kensington. We hadden die band vlak voor hun doorbraak geboekt. Toen waren ze nog redelijk betaalbaar. Vlak voor ons festival wonnen ze een aantal 3FM Awards. En toen ging het hard. Ze kunnen zich Orangepop nog steeds herinneren, weet ik. Dat was een van de laatste keren dat ze nog in een relatief kleinschalige setting optraden!” De samenstelling van het bestuur van ’t VAT ’98 zou in de jaren erna vaak wisselen. Steeds meer bestuursleden van het eerste uur namen afscheid. Sander bleef. “Ik vind het nog steeds leuk. De club is heel gezellig. De organisatie van zo’n festival geeft veel voldoening. Ook het feit dat we de entree al die jaren gratis hebben kunnen houden, speelt wat mij betreft mee. Een kick om dat elk jaar weer voor elkaar te boksen.”

Orangepop begint om 15.00 uur. Het programma duurt tot 01.00 uur. De entree is gratis.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.