Kernenbezoek in Herxen

HERXEN – In veertien minuten en 12 seconden is het voorbij: het officiële gedeelte van het kernenbezoek van de gemeente Olst-Wijhe aan Herxen. Op een relaxte manier neemt voorzitter Hans van Zwolle zijn dorpelingen mee door de verplichte onderdelen van de avond. De contributie blijft hetzelfde (vijf euro per jaar), het financiële verslag wordt goedgekeurd en er wordt afscheid genomen van bestuurslid Harry Grolleman. Laatstgenoemde geeft aan in de afgelopen vier jaar veel geleerd te hebben, maar dat de politiek toch eigenlijk niks voor hem is. Hij gaat verder in de evenementencommissie van het dorp.

De tweede helft laat meer stof opwaaien. Burgemeester Strien legt namens de gemeente de nieuwe vergadermanier van de gemeenteraad uit. Kort samengevat: vooral beeldvormend en dan in gesprek met de inwoners. Dat kan op locatie, oordeelvormend en besluitvormend. Wethouder Blind vraagt nog aandacht voor het project ’toekomstgericht wonen’. Een financiële prikker om duurzaam en langer thuis te blijven wonen. Op 5 mei 2020 moet het groot feest worden in de gemeente Olst-Wijhe. 75 jaar vrijheid moet gevierd worden volgens de burgemeester. In elk dorp wordt een dorpslunch georganiseerd.

Zaken die de inwoners bezighouden zijn o.a. het eventueel verharden van een pad vanaf de dijk buiten het dorp naar de IJssel. Een bijenlint en bloemetjestroken in het dorp. Hardrijders, en daarbij elektrische- en racefietsers hebben ze op de korrel.

Kernwoord tijdens de bijeenkomst is het woord ‘buren’. ‘Wij zijn buren van elkaar en het woord betekent meer dan elders’. Als je buren bent, heb je ook verplichtingen. Het is de oude variant van het woord wat vroeger alom werd gebezigd in de regio en waar anderen het tegenwoordig over ‘noaberschap’ hebben. Daar doen ze in Herxen niet aan. Zij hebben buren en als hij of zij te hard rijdt, dan spreek je iemand daar op aan. Moet iemand ergens heen, dan vervoer je diegene met de portemonnee dicht. Dat is de relaxte manier die ze met elkaar uitstralen en hoe werd vergaderd.

Alle neuzen staan in ieder geval weer dezelfde kant op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.