Heel Broekland Bloeit

.

Tijdens de landelijke bijentelling afgelopen weekend zijn er veel minder bijen geteld dan vorig jaar. Daar wil Broekland wat aan doen! Ruim vijftig bewoners van Broekland, Middel en de Elshof hebben zaterdag grote stroken in het weiland gefreesd. Hier gaan ze bloemenmengsels zaaien voor bijen en insecten. In totaal gaat het om ruim 7000 m2 in weilanden, tuinen en op erven. Het is een gemengde groep van ‘boeren, burgers en buitenlui’. Iedereen kan wat doen.

Zaadfeest

Zaterdagochtend vertrokken twee deelnemers met tractor en frees om stroken in de weilanden te frezen. Eind van de middag waren ze klaar met het werk en was het tijd voor een zaadfeest. Deelnemers kwamen langs om zaad te halen en namen allemaal wat lekkers mee. Wethouder Gerria Toeter noemde ‘Heel Broekland Bloeit’ een heel mooi initiatief waar de gemeente Raalte blij mee is. Het is goed voor de biodiversiteit. Iedereen kan daar wat aan bijdragen. Na de feestelijke opening van het zaadfeest werd er nog flink getimmerd en geknutseld. Het resultaat was een tiental insectenhotels.

Veur mekaar, met mekaar

De groep kon gratis gebruik maken van de grote ‘overtop frees’ van loonbedrijf Jansen uit Heeten en de frees van Ralph Mulders. De plaatselijke imker Jan Alferink kon zeer voordelig bloemenzaad bestellen via de imkervereniging. Op deze manier bleven de kosten laag en was er geen subsidie nodig. Guus Schutte verraste alle deelnemers met honderd “Heel Broekland Bloeit” mokken. Het was een feestje op z’n Broeklands: veur mekaar, met mekaar.

Zaaien maar

Nog even wachten op mooi weer en dan zaaien maar. De groep hoopt dat bewoners van andere dorpen in Salland ook meedoen. Nu kan het nog. Tussen eind april en half mei is het een mooie tijd om te zaaien. Dan wordt het straks “Heel Salland Bloeit”. Samen maken we de Sallandse bij, weer blij!

Meer foto's

.
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.