‘Gratis Ribs & Blues is weloverwogen keuze, we gaan er voor’

RAALTE – “We steken financieel nogal onze nek uit, maar we hebben het weloverwogen besloten, dus gaan we ervoor.” Voorzitter Ton Groot Beumer maakte tijdens de traditionele preparty zondagmiddag van Ribs & Blues bij Taveerne Tivoli er geen geheim van dat het 23e festival tijdens Pinksteren een bijzondere editie wordt.

Zoals eind vorig jaar al bekend werd, is de betaalde zaterdagavond afgeschaft, Ribs & Blues is nu drie dagen (zaterdagavond, zondag en maandag) helemaal gratis te bezoeken. Bovendien komen op de zaterdagavond geen grote namen (zoals Status Quo en Beach Boys) meer, maar wel bands die bekend zijn in de wereld van blues, bluesrock en Americana. “We programmeren zaterdagavond nu twee fantastische Amerikaanse bands, Gov’t Mule en Blackberry Smoke. Het Nederlandse My Baby completeert die zaterdagavond.”

Groot Beumer had gehoopt die zondagmiddag de laatste zes namen voor het festival te kunnen presenteren, maar twee daarvan zijn nog niet officieel bevestigd. “Die zes namen hopen we nu binnen enkele weken te kunnen geven.” Wel bekend is dat de terreinindeling flink op de schop gaat. “De grootste verandering is bij Barbecueland en KidsAdventureland. De indeling is behoorlijk veranderd waardoor er een ruimer ogend festivalterrein ontstaat. Bovendien gaat Loungeland (het relaxgedeelte van het festivalterrein, red.) in het vervolg Jukejoint heten met onder meer een mooi podium voor de jamsessie op zondag- en maandagmiddag.”

De nieuwe naam verwijst naar de juke joints (ook wel barrelhouses genoemd), oorspronkelijk opgezet door Afro-Amerikanen in het zuidoosten van de VS omdat zij de toegang tot de meeste blanke gelegenheden ontzegd was. In deze juke joints werd de drank rechtstreeks vanuit barrels (vaten) in de glazen getapt. Deze tenten waren vooral in de periode eind 19-de eeuw, begin 20-ste eeuw drukbezocht.

De vorig jaar nieuw geïntroduceerde info- en servicebalie bij Ribs & Blues wordt dit jaar wegens groot succes gehandhaafd. Dat geldt ook voor de jonge sheriffs die bij het festival horen. Vorig jaar was dat een duo en dat is ook dit jaar zo. Groot Beumer mocht Nique Sluijmer uit Wijhe en Callyn Dekker uit Mariënheem, beiden tien jaar, het bijbehorende T-shirt overhandigen. Muziek was er tijdens de steeds drukkere preparty van de Dynamite Blues Band, winnaars van de Dutch Blues Challenge 2018. Die band is tijdens Ribs & Blues (zondag 9 juni) ook van de partij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.