Gewoon Carolien: Dankbaarheid is krachtig

Vroeger was ik vaak in gedachten al bij de toekomst, bij wat ik wilde bereiken, bij wat ik beter had kunnen doen en bij wat andere mensen in mijn ogen fout hadden gedaan. Net alsof er iets in mij, het fijn vond om wantrouwen naar het leven toe te hebben. Een soort saboteur in mij, in mijn hoofd. De saboteur en toekomstgerichtheid hielpen mij om alles bij het oude vertrouwde te laten. Ook al is het ‘niet goed’, het is wel bekend. Het zorgde dat ik mijn leven en in ieder geval gedachtestroom niet in eigen hand hield. Het was natuurlijk een angst dat het me niet zou lukken. Een ‘vooral maar niet proberen, dan faal ik ook niet’ idee. Net als bij veel andere mensen, bleek ik dat stukje faalangst op meer gebieden te hebben. Bijvoorbeeld als er spontaan iemand aan de deur staat, het ineens mooi weer is of soms in relaties. Als je weet hoe je met elkaar omgaat, dan ga je niet zo gemakkelijk dat pad veranderen; ‘wat zullen de anderen zeggen’. Het blijft dan jarenlang gaan, zoals je gewend bent.  Het zorgde ervoor dat ik mijzelf op dat punt in een soort gevangenschap hield, althans in deze huidige situatie. Dat ik de deur niet openzette naar een nieuwe situatie, naar iets anders. Waar we vooraf geen en tussendoor niet (meteen) de garantie hebben op succes.

Ik had al vaker de ervaring gehad dat dankbaarheid opwekken mij verandering en groei bracht. Dat de verandering ook prettig verliep. Opnieuw dankbaarheid opwekken gaf me even een weerstand. Toch wilde ik de regie weer meer in eigen hand nemen. Ik wil mijn eigen stemming bepalen, de verantwoordelijkheid voor mijn leven volledig opnemen. Ik was er opnieuw aan toe om dankbaarheid bewust te gaan toelaten en ervaren. Ik besloot om iedere dag 3 dingen op te schrijven waarvoor ik dankbaar was. Het mochten grote gebeurtenissen zijn, maar ook alledaagse, gewone momenten. Dat lukte me. Maar het elke dag doen, dus de gewoonte veranderen, viel me tegen. Het ging niet vanzelf. Ook elke dag nieuwe dingen bedenken was moeilijk. Misschien is het menselijk, zijn we als mens toch gewend om de aandacht op de minder leuke momenten te richten, of op onze wensen en dromen. Daar ook bewust aandacht aan besteden, was dus nu oké. En om tegelijkertijd tevreden te zijn met het punt waarop ik me bevind, was geweldig. Immers, als je wil groeien, dan zal er altijd iets te wensen zijn. Maar als je daar te veel je aandacht en energie aan geeft, bestaat het risico dat je je voortdurend ontevreden voelt. Terwijl het voor je groei juist zo belangrijk is dat je je ontspannen en fijn voelt. Dan kunnen meer positieve zaken naar je toestromen. Steeds meer leerde ik opnieuw dat het erom gaat dat ik stil sta bij de dingen waar ik me dankbaar over VOEL op dat moment. Bijvoorbeeld dat het vogeltje heel dichtbij mij kwam, terwijl ik op het bankje zat. Naast waar ik dankbaar voor ben, bijvoorbeeld mijn gezondheid. Deze houd ik nu bij en lees ik vaker door. Het vermeerdert zich daardoor. Heerlijk.

Kijk op staging2.carolienjonkman.nl en stel gerust vragen.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.