Gerlant: Links moet zien, in plaats van kijken

  Het is een aanval op links en die sukkels hebben dat zelf niet door. Eigenlijk is dat best wel grappig om te zien hoe zij dat doen. Ze gaan dwars door het midden, maar wel met een duidelijke stip op de horizon.

  “We zijn eigenlijk een mediabedrijf met een politieke tak”, zei Henk Otten. Het is de grote man achter de schermen bij Forum voor Democratie. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen trad hij uit de schaduw van Thierry Baudet. Otten is een boerenzoon uit Drenthe, afgestudeerd in de advocatuur en een gewiekste zakenman die nergens omheen draait. “Ik heb mezelf acht tot tien jaar gegeven. Dan moeten de rails goed liggen”, vertelde hij. Samen met Baudet richtte hij drie jaar geleden Forum voor Democratie op. Reken maar uit waar we op dit moment zijn.

  Dat mediabedrijf laten draaien kan je aan Baudet overlaten. Van het lavendelzakje tot aan de naaktfoto, van migratiebeleid tot een docentenmeldpunt. Deze week ging het over het klimaatmeisje Greta Thunberg. Hij weet de media te bespelen en weet hoe allemachtig onnozel de journalistiek is.

  De toespraak van Baudet op de verkiezingsavond is nummer zoveel in de hele reeks van het optrekken van rookgordijnen die hij al jaren straffeloos de wereld in slingert. Onnozele journalisten proberen allemaal een bul te halen als ‘Baudet-kenner’, maar niemand legt de vinger eens op de zere plek. Het lukt Baudet en Otten iedereen te bedonderen en bezig te laten zijn. Het is je reinste afleiding.

  Thierry Baudet is over een paar jaar premier. Boerenzoon Otten weet exact wat er in het achterland leeft. Hij voert Thierry en voorziet de partij van rijke sponsoren. Oude witte, dikke zakenmannen die bulken in het geld. FvD wil veel en het gaat ze niet op de pensioenen, de handen aan het bed, de oplossing voor het fileprobleem of het sterk staan voor boeren. Er wordt met grof geld een aanval op links gedaan. Links heeft het zelf niet in de gaten. De aandacht is op het ene, maar niet waar het op gericht zou moeten zijn.

  Het Forum voor Democratie heeft haar zaakjes voor elkaar. In Overijssel staat een club. Geen schreeuwers, geen ruziemakers en ze geven toe het ook niet altijd met Baudet eens te zijn. Het zijn mannen die in het midden zitten, maar wel ineens gekozen zijn door middel van proteststemmen. De doen een meesterlijke zet in het informatieproces. Schuiven een gepokt en gemazelde kandidaat-gedeputeerde naar voren. De PvdA haakt aan.

  Henk Otten gaat verder. Waar het hem om gaat zijn de Europese verkiezingen van volgende maand. De provincies interesseren hem voorlopig niet. Hij heeft de Eerste Kamer binnen. En als ze niet meedoen? Zelfs beter! De PVV groeide ook alleen maar in de eerste jaren in de oppositie. Baudet schoffeerde het klimaatmeisje Thurnberg. De kiezer vindt dat prachtig. De gewone man is klaar met dat hysterische gedoe over klimaat. De PvdA-aanhang protesteert. Als Twitter daarmee volloopt, breekt het moment aan waarvan ik weet: die politici durven het nu niet meer aan.

  Er wordt veel gezegd en veel geschreven op sociale media. De polarisatie is in volle gang. Echte PvdA-ers, hoeveel zijn er nog? Ze delen het terugtrekken uit de onderhandelingen met veel poeha. Ze zijn opgelucht. Grinnikend zie ik het allemaal aan en moet ik denken aan mijn oude wijze vader. Toen ik met mijn eerste verkering thuis kwam zag ik aan zijn ogen dat er niks deugde aan haar. Ik wist het. Verkeerde kerk, verkeerde geloof, alles was verkeerd. Het was protesteren tegen hun beleid. Wat deden mijn ouders? Ze omarmden het meisje en knuffelden haar helemaal dood.

  Jaren later heb ik het er met hem over. “Ja, jongen. Jij was een opstandige puber. Op dat moment konden wij niet kiezen. Of we joegen je weg en zouden je daarmee verliezen. Of we konden het proberen om je in de familie te houden.”

  Links moet eens gaan zien, in plaats van kijken.

  gerlant@regiobode.nl

  4 REACTIES

  1. Misschien willen de mensen wel eens wat anders dan politici die nepotisme hoog in het vaandel hebben staan. Geen partijen die kiezers voor de verkiezingen gouden bergen beloven maar ze na de verkiezingen in de mond spuugt. Een partij die wel trots durft te zijn om wat ons land in het verleden heeft voortgebracht en durft te staan voor onze cultuur. En realisme en betaalbaarheid ten aanzien van de immigratie en de energietransitie. En ja, klimaatverandering door menselijk handelen acht ik zeer reëel. Maar bij de groene gekte is geen kost te veel. Daarbij wordt er met geen woord gesproken over de bevolkingsexplosie in Afrika en het Midden-Oosten die al onze moeite teniet zal doen. En de massa-immigratie heeft ons land per saldo weinig gebracht: Hoogstens wat druk op de lonen voor laag en ongeschoold werk. Daar zullen de werknemers in de betreffende sectoren blij mee geweest zijn. En tegen de vergrijzing zal het niet helpen: De nieuwkomers doen een onevenredig hoog beroep op ons sociaal stelsel en zijn verschrikkelijk oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Over de EU schijnt de FvD er nog niet helemaal uit te zijn. Begrijpelijk, we hebben veel voordeel van de EU. Maar als de machtshonger van de EU niet een keer gestild is, verder gaat met het zich toe-eigenen van geld (rentebeleid ECB), de buitengrenzen niet kan/wil bewaken, kleine landen vermorzeld worden tussen de belangen van FR en DE, dan zou een Nexit zomaar een beter alternatief kunnen zijn dan het in de EU blijven.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.