Extra bijeenkomsten van Notariaat Salland over erfrecht en levenstestament

WIJHE – Notariaat Salland presenteert de komende weken en dagen twee extra bijeenkomsten over het erfecht en het levenstestament. De eerste informatieavond in het Holstohus bracht onverwacht veel mensen in de been. Daarom zijn er twee extra avonden ingelast en wel op donderdag 11 april in Brasserie Zwakenberg in Raalte (19.30 uur) en maandag 15 april in ’t Kerkhuus in Heino (19.30 uur). Er was eerder bovendien een bijeenkomst gepland op dinsdag 9 april in het Langhuus in Wijhe. Die is al volgeboekt.

Tijdens de eerste avond in Olst moesten Erik Roelofs en Ellen Willems van Notariaat Salland extra stoelen laten aanrukken. Ze brachten daarna de angels rondom het erfrecht voor het voetlicht. Zo is het sinds 2003 in de wet geregeld dat de langstlevende echtgenoot automatisch alle goederen in bezit krijgt, maar ook de schulden op het bord krijgt. Belangrijk voor de kinderen: zij krijgen pas hun erfdeel als de langstlevende is overleden, maar over deze papieren erfdelen is na het overlijden van de eerste ouder wel direct erfbelasting verschuldigd. Een eyeopener voor een groot aantal mensen, zo bleek uit de reacties. De ogen gingen zeker ook open bij het verhaal over schenkingen. Dat je een eenmalig grote schenking mag doen van 26.040 euro. En als het wordt gebruikt om iemand te helpen met een eigen woning, dan is het zelfs mogelijk om – verspreid over drie jaren – 102.100 euro te schenken. “Dit geldt in principe alleen voor 2019”, hield Roelofs zijn gehoor voor. “Of het in 2020 ook nog geldt, is maar afwachten. Het wordt per jaar bekeken door de politiek, dus…”

Voorkomen

Een ander belangrijk onderwerp dat aan de orde komt is het levenstestament. Daarmee wordt vastgelegd wie verantwoordelijk is voor een persoon als die door lichamelijke of geestelijke oorzaken zelf (tijdelijk) niet meer in staat is om de eigen zaken te regelen. Dan gaat het om zaken als vermogensbeheer, verkoop van de eigen woning, voortzetting van het bedrijf en wensen op het gebied van medische behandeling en verzorging. Door het zelf tijdig te regelen, wordt voorkomen dat de rechter een bewindvoerder of curator moet aanstellen.

Belangstellenden worden verzocht zich vooraf aan te melden via respectievelijk raalte@notariaatsalland.nl of 0572 358 833 en heino@notariaatsalland.nl of tel. 0572 392 233. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.