Eerste Foodcamp dit jaar in Olst

OLST – Vrijdagmiddag 3 mei vanaf 15.30 wordt op melkveebedrijf de Riet van Ellis en Tom Lugtenberg het eerste ‘Foodcamp’ van dit jaar in Overijssel en Gelderland gehouden. Tijdens zo’n foodcamp gaan kinderen samen met hun ouders buiten actief aan de slag, bootcampen, maar ook oogsten en daarna gezamenlijk koken.

De organisatie is in handen van ‘LekkerBoer’, een initiatief van de twee agrifood-ondernemers Judith de Rijk uit Olst en Hanneke Stegeman uit Apeldoorn. Daarbij zoeken ze samenwerking met lokale partijen: boeren en tuinders, beweegpartijen (sportorganisaties en sportscholen), kookpartijen (restaurants en kookcoaches), kinderopvang, basisscholen, beroepsopleidingen, supermarkten, gemeentes en gezondheidsorganisaties. Vorig jaar werden als proef al twee succesvolle Foodcamps in Zwolle en Deventer georganiseerd. Dit jaar is het aantal uitgebreid naar vijftien, waarvan vier in Salland. LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde leefstijl door kinderen en hun ouders letterlijk in beweging te brengen en tegelijkertijd het verhaal achter ons eten te laten beleven op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt.

Alle Foodcamps worden ingevuld met lokale partners. Ellis en Tom Lugtenberg van melkveebedrijf De Riet nemen de deelnemers mee over hun bedrijf en laten vanaf de kalfjes tot en met de melkkoeien zien wat er voor nodig is om melk en vlees op hun bedrijf te produceren. Leon Ripperda van Eten & Drinken BijRipperda maakt samen met kinderen en ouders een echte ‘De Rietburger’ en een zuiveltoetje van de producten van de boerderij in de LekkerBoer foodtrailer. Daan Damveld van Sportcentrum Leef! Wijhe neemt de deelnemers mee over het erf en door de weilanden in een kind-ouder farm bootcamp. Albert Heijn Boomgaard Wijhe levert producten voor het kookonderdeel. Studenten van Landstede MBO helpen tijdens het Foodcamp bij de verschillende onderdelen en het begeleiden van de groepen.

Scholen en kinderopvang (buitenschoolse opvang, BSO) kunnen ook een Foodcamp aanvragen. Voor zowel scholen als BSO is hiervoor subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten beschikbaar. Er heeft zich al een school in Olst-Wijhe gemeld om binnenkort met de leerlingen te gaan ‘Foodcampen’. Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders voor deelname aan een Foodcamp via staging2.lekkerboer.nl/foodcamp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.