Een goede start in groep 3 voor alle kinderen in de gemeente Raalte

RAALTE – Krijgen peuters en kleuters in de gemeente Raalte gelijke kansen zich te ontwikkelen? Bieden de kinderdagverblijven en groepen 1 en 2 van de Raalter basisscholen voldoende kwaliteit? En houdt de gemeente zich aan de wetten die gaan over kinderopvang en voor- en vroegschoolse educatie? Dit zijn de vragen die centraal stonden in een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. Het rapport laat zien dat er al veel goed gaat in Raalte en ook is een aantal verbeterpunten in beeld gebracht.

Raalte is één van de vijftien gemeenten in Nederland waar het onderzoek heeft plaatsgevonden. De gemeente Raalte meldde zich hier zelf voor aan, om inzichtelijk te krijgen wat er goed gaat op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie en kinderopvang en wat er beter kan.

Kinderopvang in Raalte scoort goed

Uit het rapport blijkt dat er al veel goed gaat, vooral op het gebied van de kinderopvang. De taken voor kinderopvang zijn bij twee medewerkers belegd, waardoor de uitvoering van de werkzaamheden goed geborgd is. Ook is er goede afstemming met de GGD. Op dit punt werden geen verbeterpunten aangegeven.

Een aantal verbeterpunten voor de voor- en vroegschoolse educatie

Wat betreft voor- en vroegschoolse educatie vindt de onderwijsinspectie dat er sprake is van een fijne sfeer op de groepen en dat de pedagogisch medewerkers en leraren van de groepen 1 en 2 de kinderen stimuleren zich prettig te voelen en voldoende te bewegen. De gemeente Raalte kreeg ook enkele verbeterpunten mee. Zo weten de gemeente, de kinderopvangorganisaties en de schoolbesturen best wat er goed gaat en beter kan, alleen wordt dit niet altijd goed vastgelegd. Door dat wel te doen en er actief mee aan de slag te gaan, kan er meer worden gestuurd op de verbetering van de kwaliteit. Daarnaast is het van belang afspraken te maken tussen de gemeente, de kinderopvangorganisaties en schoolbesturen over wat ze willen dat de kleuters kunnen en kennen aan het einde van groep 2.

Gericht aan de slag met de verbeterpunten

De gemeente, kinderopvangorganisaties en schoolbesturen gaan samen aan de slag zodat ieder kind dat in de gemeente Raalte opgroeit de kans krijgt om zijn of haar mogelijkheden en talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Wethouder Gerria Toeter: “We zijn erg blij met het rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Het rapport maakt inzichtelijk wat de verbeterpunten zijn en helpt ons hiermee gericht aan de slag te gaan. Dat gaan we dan ook zeker doen. Met een aantal zaken waren we ook al begonnen. Het maken van resultaatafspraken bijvoorbeeld. Daarmee zijn we op de goede weg. Uiterlijk 1 augustus hopen wij deze definitief vast te stellen, zodat voor iedereen helder is wat kinderen nodig hebben om goed te kunnen starten in groep 3. Hierbij zal de gemeente waar nodig haar regierol pakken.”

Overkoepelend rapport voor alle vijftien gemeenten

Zodra alle vijftien gemeentelijke onderzoeken zijn afgerond, stelt de Inspectie van het Onderwijs een overkoepelend openbaar rapport op voor de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met daarin de resultaten uit alle onderzoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.