Droomdag Raalte op herhaling

ROV laat jongeren met een beperking tijdens koopzondag kennis maken met ‘avontuurlijke’ beroepen

RAALTE – De Droomdag die vorig jaar voor het eerst plaatsvond in Raalte wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Dat heeft de activiteitencommissie van het ROV, die de eerste editie organiseerde, besloten.

Op 28 april, tijdens de koopzondag in Raalte, kunnen jongeren met een verstandelijke beperking tussen 13.00 en 17.00 uur opnieuw korte stages volgen bij ondernemers uit Raalte en andere partijen. Aan de eerste editie deden 45 jongeren mee. De organisatie heeft dit jaar al 54 aanmeldingen. Dat aantal kan nog oplopen.

Afgelopen jaar waren zowel de ondernemers als de deelnemers super enthousiast. “De meeste ondernemers zeiden meteen hun medewerking weer toe. Datzelfde geldt voor de politie, brandweer en dierenambulance”, vertelt medeorganisator Mascha Zetzema.

De middag wordt weer verdeeld in twee blokken. Zo kunnen de deelnemers kennismaken met twee verschillende bedrijven (een mag natuurlijk ook). Van helpen in de kassa tot koffie rondbrengen in een horecagelegenheid, van assistentie in de keuken tot de post bezorgen, van de politie of brandweer helpen tot meewerken in een kledingzaak; alles is mogelijk.

De start van de Droomdag krijgt dit jaar een andere invulling. De deelnemers verzamelen zich bij Laurel’s, waar ze allemaal een T-shirt krijgen aangeboden en uitleg krijgen. Om 13.00 uur vertrekken ze in optocht, onder begeleiding van dweilorkest As’t Spölt Maj Bli’j-wéh uit Wijhe, naar de Grote Markt. Daar verricht om 13.30 uur een vertegenwoordiger van de gemeente Raalte de officiële aftrap, waarna de deelnemers naar hun eerste ‘stageplek’ gaan. Van 14.30 tot 15.00 uur is er een gezamenlijke pauze op de Grote Markt, waar de deelnemers een hapje (van de barbecue) en een drankje krijgen aangeboden. Daarna vertrekken ze naar hun tweede stageplek.

Verder zijn er die middag nog tal van andere activiteiten. Vanaf 14.30 uur treden diverse artiesten uit de omgeving op bij de Grote Markt. Verder ligt er een springkussen; loopt er een ballonnenclown rond en is er een kinderboerderij. Diverse Sallandse sportploegen verzorgen demonstraties net zoals de brandweer en dierenambulance. De Droomdag wordt om 16.00 uur feestelijk afgesloten met een optreden van volkszanger Pascal Redeker.

Speelser
De Droomdag is een initiatief van Christel Jonkman en Mascha Zetzema. Het was Christel die van vrienden hoorde over soortgelijke initiatieven in Haarlem en Aalsmeer en besloot om iets dergelijks ook in Raalte te introduceren. Bij haar vriendin Mascha, net als Christel ook moeder van een kind dat tot de doelgroep behoort, vond ze een gewillig oor.

“Kijk, leerlingen van de Zonnehof gaan ook wel eens op stage, maar de Droomdag is wat speelser. Het draait om beroepen waarvoor ze normaal gesproken niet zo snel in aanmerking komen. Het is veel breder. Voor die jongeren is het leuk om eens met de politie mee te gaan, te helpen bij een kapper of mee te lopen bij een speelgoedzaak. Ook om te laten zien wat ze wél kunnen. Of het nou gaat om het verwijderen van kledinglabeltjes of kassawerk.”

Kijk voor meer informatie op staging2.winkeleninraalte.nl, stuur een mail naar r.j.m.jonkman@ziggo.nl of bel naar Christel Jonkman (06-42703864) of Mascha Zetzema (06-13739252).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.