Dorsdag Salland Ploffers in teken voederwinning

Programma vol oude tractors en landbouwwerktuigen en demonstraties aan Hogebroeksweg

RAALTE – De Salland Ploffers presenteren op maandag 22 april, tweede paasdag, een nieuwe editie van hun jaarlijkse Dorsdag. Dat betekent dat het land van de familie Heuven aan de Hogebroeksweg 33 in Raalte die dag weer vol staat met oude tractors en historische landbouwwerktuigen van voor 1970. Ditmaal staat de voederwinning centraal. De bloeiende vereniging presenteert zich elke tweede paasdag aan het publiek. En dat komt ieder jaar massaler op het evenement af.

De Salland Ploffers willen tijdens hun Dorsdag de evolutie van de diverse werkzaamheden die horen bij de oogst in beeld brengen. “De voederwinning op de boerderij was in die dagen ook al een spannende tijd en gaf de nodige stress en drukte om een goede kwaliteit voer, veelal hooi, binnen te halen als winterrantsoen voor het vee”, zo stelt de vereniging. “Nu kun je veel beter de weersvoorspellingen volgen en daardoor een plan maken wanneer het gras gemaaid en ingekuild moet worden. Dat is nu een proces van één tot twee dagen, vaak in samenwerking met de loonwerker. Midden twintigste eeuw was dit anders. In die tijd maakte de boer zijn plan door naar de lucht te kijken, de natuur te observeren, en het gedrag van dieren te volgen, omdat het drogen van het gras tot hooi vaak drie tot vier dagen in beslag nam. Een zeer belangrijke bron van informatie in die tijd was de radio. Met name tijdens het middag eten moest iedereen aan tafel stil zijn want dan werd er op iedere boerderij geluisterd naar het programma ‘Mededelingen voor land en tuinbouw’.”

Motoren

Van heinde en ver komen mensen met diverse tractoren en landbouwwerktuigen van voor 1970 om deze tentoon te stellen, waaronder zeer mooi gerestaureerde exemplaren. Op het terrein staan ook diverse stationaire motoren opgesteld, die vroeger gebruikt werden voor aandrijving van de eerste kleine dorsmachines of andere kleine werktuigen. Aangezien Pasen relatief laat in het jaar valt, zien de Salland Ploffers dit jaar af van de ‘vaste’ activiteiten en demonstraties op het akkerland. Maar dat betekent niet dat er geen demonstraties op het programma staan.

Ambachten

Op het erf en in de opengestelde schuren zijn daarnaast vele handgereedschappen van weleer te bezichtigen en is er aandacht voor oude ambachten. Verder zijn er weer kraampjes met onderdelen voor oude tractoren en landbouwwerktuigen, maar ook met diverse snuisterijen voor de dames. Voor de kinderen is er een springkussen. Op de boerderijdeel zijn consumpties verkrijgbaar. Daar lopen ook verschillende dames in oude klederdrachten. Daarnaast is IJsboerderij de Rosahoeve ook van de partij.
Verder presenteert Stichting Sallands Erfgoed zich aan het publiek. Deze stichting wil de Sallandse boerderijen en culturele eigenschappen bewaren voor het nageslacht.

De Dorsdag duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Het terrein is te vinden aan de Hogebroeksweg 33. De entree is gratis, net zoals het parkeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.