TIP Salland: “Dit zijn gewoon extremisten”

TIP Salland: 85 procent voor hardere aanpak illegaal dierenactivisme

REGIO – Radicale dierenactivisten die de wet overtreden, mogen in Salland op weinig sympathie rekenen. Dat lijkt in elk geval een gerechtvaardigde conclusie op basis van de reactie van de deelnemers aan de vorige vragenronde van TIP Salland op de stelling: ‘Illegaal dierenactivisme mag van mij harder worden aangepakt’. 85 procent van de deelnemers is het daar mee eens, waarbij 64 procent zelfs koos voor de optie ‘zeer mee eens’. 9 procent is het oneens met de stelling; 6 procent bleef neutraal.

“Als men wantoestanden vermoedt of constateert, melden bij de politie. Als men op emotie en knuffelgevoel actie wil ondernemen, ga een tijdje vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis doen”, meldt een deelnemer. Een ander: “Dit zijn gewoon extremisten”.

En weer een ander: “Vele boeren stellen hun stallen open voor publiek. Ze zijn transparant en vertellen graag over hun werkzaamheden en werkwijze. Projecten als Salland Boert en Eet Bewust zouden beter gepromoot moeten worden om onwetendheid bij mensen te ontnemen. Ook het verplicht invoeren van boerderijeducatie zou een goed idee zijn om kinderen en middelbare schooljeugd te informeren over het ware verhaal van de wijze waarop hun voedsel geproduceerd wordt. Schoolklassen zouden subsidie moeten ontvangen voor boerderijbezoeken bijvoorbeeld via Boerderij Educatie Salland.”

Een deelnemer die voor de optie neutraal koos, stelt: “Wel is het duidelijk dat sommige boeren de komst van de AID ook niet willen. Waarom, hebben ze dan iets te verbergen? Soms is het nodig om stiekem opnames te maken, zo werkt het in slachterijen, bij boeren en andere bedrijven. Het gaat wel om beesten die ook rechten hebben.”

Legaal
Met de stelling ‘Het is goed dat men in Nederland (legaal) actie kan voeren voor betere dierenrechten’, is overigens 59 procent het (al dan niet zeer) eens. 20 procent van de respondenten is het daar mee oneens. 21 procent staat er neutraal in. “Legaal, via de politiek, via vreedzame demonstraties en acties: zeer mee eens”, stelt een deelnemer. “Anderzijds: heb begrip voor boeren die te hard moeten werken omdat de consument doorgaans niet erg consequent is (en bijvoorbeeld weinig bio/beter betaald vlees eet).”

Een andere deelnemer stelt. “Actievoeren is prima, maar niet ten koste van een andere medebewoner van Nederland. Ook zou de keuze wel/geen vlees eten bij de burger zelf moeten liggen en niet bepaald moeten worden door actiegroepen. Net als de keuzevrijheid voor wel/niet inenten of wel/niet Sinterklaas vieren.”

Onwetendheid
Een deelnemer die voor de optie ‘neutraal’ koos, stelt: “Op zich is het goed dat iedere burger legaal kan actie voeren. Maar het gaat te ver om dieren boven mensen te stellen. Bovendien zijn in Nederland de dierwelzijnseisen het hoogst, het is een illusie dat het ‘verjagen’ van dierhouderij iets oplost. Het verplaatst zich naar andere landen waar de dieren het veel slechter hebben. Hypocriet dus om je te richten op Nederlandse boeren.”

Een deelnemer wijst op de besmettingsgevaren die illegale schuurbetreding met zich meebrengt. Tenslotte meldt een ander: “Dieren hebben in NL een heel goed bestaan. Agrarische ondernemers voldoen aan alle wetten en regelgeving die dierwelzijn bewaken. Dit mogen de gemeentes en provincies beter uitdragen. Er is te veel onwetendheid. Nederland behoort bij de top op wereldniveau. Vele buitenlanders waarderen de boeren en komen naar NL om kennis en vaardigheden op te doen. NL boeren maken kwalitatief hoogwaardige producten. Meer waardering en respect zou zeer op zijn plek zijn, in plaats van kritiek en protest.”

107 deelnemers vulden hun antwoorden bij deze vragenronde in. Hierdoor zijn de resultaten op dit moment nog indicatief en niet representatief. De onderzoeksrapporten zijn na te lezen op staging2.tipsalland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.