De Laarman blij met nieuwe uitbreiding

Tijdens open huis is iedereen welkom om de bouwvorderingen te bekijken

LUTTENBERG – Een robuuste bouw, passend bij de industriële uitstraling van het in de jaren 50 als maalderij gebouwde landbouwmuseum de Laarman, zo wordt de nieuwste uitbreiding omschreven. Afgelopen half jaar is die verrezen achter het museum. Zaterdagmiddag 6 april kan iedereen van twee tot vier uur een kijkje komen nemen.

“Kunnen de mensen zelf zien wat er hier afgelopen maanden allemaal wel niet gebeurd is”, zeggen Hennie Klein Koerkamp (penningmeester en voorzitter a.i.) en Ceriel Fikken (‘Zeg maar projectleider al doen we hier nooit moeilijk over een naam’) namens het bestuur van de Laarman. Met gepaste trots laten ze de nu nog lege hal zien. Zo’n 450 vierkante meter krijgt het landbouwmuseum er daarmee bij (plus een klein deel voor leer- en werkbedrijf de Enk).

“Zie je die dikke betonnen achtermuur? Daar komt straks de berg hierachter tegen aan, die is tijdelijk afgegraven voor de bouw. De Luttenbergse berg rust dan op de Laarman kun je zeggen. Daar in de hal komt een timmerwerkplaats, daar de smederij en daar de revisiewerkplaats, allemaal passend in ons thema ‘Van bord tot boer’. Je zou geneigd zijn om te zeggen dat andersom logischer is, maar in deze tijd weet iedereen wat er op zijn bord ligt, maar nauwelijks waar dat vandaan komt. Dat gaan we hier laten zien met demonstraties, workshops, noem maar op, voor iedereen van jong tot oud. Dit jaar hopen we weer zo’n 10.000 bezoekers naar Luttenberg te trekken. Afgelopen jaar was dat minder omdat veel tijd en energie naar de sloop van de oude schuurtjes, de asbestsanering en de nieuwbouw ging. En veel materiaal uit het museum was natuurlijk veilig opgeslagen en niet te zien.”

Bijna drie ton
Behalve tijd en energie moest er ook flink wat geld op tafel komen. “We hebben een begroting van bijna drie ton opgesteld, mede dankzij subsidies van de gemeente Raalte, de provincie Overijssel en de EU via ‘De Kracht van Salland’ uit het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling. Dankzij onze vrijwilligers die heel veel werk hebben gedaan, verwacht ik dat de kosten uiteindelijk flink lager zullen zijn”, stelt Klein Koerkamp.

Fikken is in ieder geval blij met ‘zijn’ vrijwilligers als belangrijke aanvulling op het grote werk door bouwbedrijf Otten uit Luttenberg. “Elke dag zijn we hier bezig geweest met vier of vijf vrijwilligers en aan het eind van de week meestal nog wat extra mensen. Met veel kennis en ervaring, de een komt uit de metaal, de ander uit de bouw en de derde was monteur. We hebben geen bouwvaktijden natuurlijk, hier beginnen we ’s morgens om 9 uur en niet om half 8, en de sfeer is altijd relaxt en goed. Gebak bij de koffie, vrijdag een balletje gehakt, dat hoort erbij.”

Fase twee
Komende tijd wordt de nieuwe hal ingericht en dan begint het werk voor wat je fase twee zou kunnen noemen. “Dan gaan we in de bestaande vleugel achter het hoofdgebouw aan de slag. Uiteindelijk moet dat een mooi geheel worden met de nieuwe hal waarbij je echt kunt zien wat die route van bord naar boer precies is. Ook de keuken wordt aangepast. Er komen kookworkshops, bijvoorbeeld voor kinderen die van aardappelen patat maken of broodjes bakken, maar daar moet een keuken wel geschikt voor zijn. Uiteindelijk moet je door nieuwe ramen zo vanuit het restaurant de Luttenberg op kunnen kijken,” vertelt Fikken.

Niet alle vernieuwingen en veranderingen zijn even goed zichtbaar. “In de oude silo is nu een trap gebouwd, daar waren alleen ladders. We herstellen ook een deel van de oude voerinstallatie die destijds is gesloopt. Bovendien moet het metselwerk aan de buitenkant van die silo, zeker de bovenste anderhalve meter, een flinke opknapbeurt krijgen”, licht Klein Koerkamp toe. “Het werk gaat dus gewoon door, maar zonder dat de bezoekers er last van hebben. Het is geen bouwterrein of zo.”

Op Hemelvaart start om 9 uur weer het traditionele Dauwtrappen, het Historisch Festival op 21 juli verhuist naar het manegeterrein aan de Looweg maar bezoekers kunnen zich ook weer aanmelden voor rondleidingen. Dat kan ook in combinatie met wandeltochten door de omgeving met als startpunt de Laarman. “We hebben nog een heleboel ideeën maar we doen het stapje voor stapje,” klinkt het.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.