Cynthia Roessink: Maart in de raad

Cynthia is raadslid voor GemeenteBelangen in Olst-Wijhe en schrijft elke maand een blog over haar belangrijkste ervaringen.

Tijdens de raadsvergadering werden twee voorzitters beëdigd voor onze nieuwe vergaderstijl. Dit is mevrouw Companger uit Wijhe en de heer ter Zee uit Herxen. Bij deze nogmaals van harte gefeliciteerd. De taak van de externe voorzitters is om de beeldvormende- en oordeelvormende bijeenkomsten voor te zitten. Deze avond werd mevrouw Companger gelijk ingezet als externe voorzitter, want we hebben een oordeelsvormende vergadering. Dit betekent dat er twee raadsleden mogen deelnemen. Ik zat met mijn fractielid Ron Wit op de publiekstribune. Frank Schumacher en Jarco van der Steege (onze mede fractieleden) namen deel aan deze vergadering.

Dit is nieuw en ook voor de overige fracties. Zoals VVD en CDA, want GroenLinks, D66 en PvdA zijn met twee raadsleden. Ook al was dit deze avond niet zichtbaar, de fracties GroenLinks, D66 en PvdA mogen gebruik maken van burgerleden.

In deze oordeelvormende vergadering werd de CUP (college uitvoeringsprogramma) besproken. GemeenteBelangen heeft hier wel een mening over. Er werden onderwerpen besproken die niet bij hebben gedragen aan het raadsbreedakkoord. Juist standpunten van de partijen werden opgesomd die niet zijn overeengekomen tijdens het presenteren van het raadsbreedakkoord. Natuurlijk staan de partijen vrij om hun standpunten te benoemen maar dit was niet passend bij deze vergadering.

Op 20 maart mochten we allemaal weer naar de stembus. Ditmaal voor de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Wat ik erg handig vond is de stemwijzer. Zo kon ik een weloverwogen keuze maken. In de weken naar de verkiezingen heb ik op het ROC waar ik werk ook veel les gegeven over de verkiezingen. En de studenten die 18+ zijn aangeraden om te stemmen. En ja, ook mijn collega’s 😉

25 maart was er een besloten raadsvergadering. Dit betekent dat er geen burgermeester, wethouders en publiek aanwezig is. Wij raadsleden hebben vergaderd over onze burgemeester. Dit ging over de aanbeveling herbenoeming burgermeester. Dit is geheim en ik mag pas over 70 jaar over de inhoud praten. Dan leef ik vast ik niet meer. Maar wij als raad mogen hier bespreken en vragen stellen zonder dat dit kenbaar wordt gemaakt aan de buitenwereld. Best bijzonder.
Als gemeenteraad hebben we een aanbeveling gedaan richting de commissaris van de Koning. De minister van binnenlandse zaken neemt dan het besluit.

De burgemeester heeft achteraf, zelf ook een toespraak gegeven dat hij enthousiast is om door te gaan voor onze mooie Olst-Wijhe. En dat hij dit niet zou kunnen zonder dat zijn vrouw hier achter staat. Dit vond ik erg liefdevol en bijzonder voor zijn vrouw.

Heel veel liefs,
Cynthia Roessink (c.roessink@raadolst-wijhe.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.