CDA Raalte zoekt steeds nadrukkelijker de samenwerking met de inwoners

RAALTE – Eén keer in de vier jaar de stem ophalen bij kiezers is voor de lokale afdeling van het CDA Raalte niet meer voldoende. De weg naar inwoners, noem het bestuurlijke vernieuwing, is door het CDA nadrukkelijk ingeslagen. Een mooi recent voorbeeld is: Hoe om te gaan met het energievraagstuk? In de vorige raadsvergadering werd het door CDA fractielid Teun Schuurkamp als volgt verwoord: “De hele energie transitie tot CO2 neutraal in 2050 is een enorme opgave. We hebben nog wel even tijd om het een en ander uit te werken in beleid, maar we kunnen er niet omheen, alle alarmbellen staan op rood als je je een beetje verdiept in wat er om ons heen met het klimaat gebeurt (te nat, te droog, orkanen, smelten poolkappen enz.) en als je je een beetje verdiept in wetenschappelijke studies over de oorzaak en de voorspellingen wat ons te wachten staat als de gemiddelde temperatuur verder oploopt. Naast andere broeikasgassen is de hoofdoorzaak voor de wereldwijde temperatuurstijging de stijging van het CO2 gehalte in de atmosfeer door ons gebruik van fossiele bronnen. We moeten daarom de CO2 uitstoot zo snel mogelijk verminderen! Helaas zien we om ons heen dat de animo voor maatregelen gaandeweg afneemt.

De belangrijkste oorzaken/ argumenten hiervoor zijn ons inziens o.a.:

 • 2050 is nog heel ver weg, de noodzaak om nu al wat te doen ziet men niet
 • Onduidelijkheid/ verwarring over de begrippen (elektriciteit en energie of klimaat en opwarming van de aarde worden door elkaar en/of verkeerd gebruikt)
 • Fake nieuws en/of ontkenning door politieke partijen /internationale organisaties
 • Onzekerheid over de kosten
 • Effect is niet direct meetbaar maar pas op langere termijn voelbaar. (Wij zitten nu met de effecten van beslissingen genomen 20 tot 30 jaar of nog langer terug)
 • Wachten op nieuwe technieken – Onduidelijkheid vanuit Den Haag
 • Nederland als klein land heeft geen invloed.

Tot nu toe is binnen de Gemeente Raalte ook geen duidelijk beleid, althans niet duidelijk voor de inwoners. Hier en daar is/ wordt er wel wat gedaan, maar dit is bij lange na niet voldoende. Er zal een duidelijke integrale aanpak moeten komen om de energietransitie te versnellen. Duidelijkheid is nodig naar onze inwoners toe volgens het principe: Wat is het probleem, wat zijn de middelen om dit op te lossen, hoe gaan we dit aanpakken. Om de samenleving mee te krijgen zullen we de inwoners vanaf het begin (Bottum Up) hierbij moeten betrekken en de Gemeente zelf het goede voorbeeld geven. Doen we dit niet (Top Down) zullen we veel weerstand en agressie opwekken (zie bv Drenthe).”

Na dit betoog werd er door het CDA een motie ingebracht die door de meeste andere partijen ook gesteund werd. De strekking van deze motie is dat de gemeente de klimaatdoelen voor 2030 per kern of wijk in kaart brengt zodat het voor inwoners praktisch en inzichtelijk is wat nu eigenlijk de opgave is. Daarnaast is het de bedoeling dat er per kern of wijk gestimuleerd wordt om met plannen en initiatieven te komen. Deze initiatieven moeten dan volop aandacht en ondersteuning krijgen.

2 REACTIES

 1. Prima streven van het Raalter CDA. Helaas zal er, indien het CDA in het provinciehuis daadwerkelijk met de FvD Overijssel gaat besturen, er totaal niets maar dan ook niets van enige serieuze poging komen om de CO2 uitstoot te verminderen. Overigens dacht ik, toen ik vernam van een mogelijke samenwerking van het CDA met het FvD, dit onder de catagorie nepnieuws viel. Helaas is de werkelijkheid anders.

  • CO2 uitstoot oplossingen zoals die door GL worden voorgesteld zijn ook waanzin.
   Een wat realistischer geluid is dan wel verfrissend in plaats van de populistische (sic) standpunten van GL

   Ik heb nl nog geen plannen gehoord hoe ze de benodigde elektriciteit CO2 arm/vrij willen opwekken.
   Met zon en wind kom je een stukje maar niet heel erg ver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.