Gewoon Carolien: Zonnetje!

Wat een heerlijkheid als het zonnetje meer zichtbaar en voelbaar wordt. Zelfs mensen die de kou beter verdragen dan de zon, vinden het fijn het zonnetje schijnt. Mensen trekken er op uit. Terrasjes zijn vol, er zijn veel fietsers, wandelaars, motorrijders op onze landelijke wegen.

Zonlicht zorgt ervoor dat vitamine D wordt aangemaakt, waardoor vruchtbaarheid blijft bestaan, er minder ontstekingen in het lichaam zijn en botten stevig blijven.

Zonlicht zorgt in de hersenen voor aanmaak van de fijne stofjes serotonine, endorfine, zelfs cafeïne, waardoor er een vrolijker gevoel ontstaat. Deze stofjes zijn een soort kalmeringsmiddel, antidepressiva, en zorgen voor een beter geheugen. Ook wordt extra zuurstof aangemaakt in de zonnige buitenlucht. Pijn in spieren en gewrichten kan door de zon verminderen doordat de bloedvaten zich verwijden en de doorbloeding dus beter wordt. Net als met alles in het leven; overdaad schaadt; een uur per dag met gezicht en blote armen brengt de meeste profijt.

Mensen krijgen met zonlicht dus weer meer energie. Er is dan ook meer energie om het eigen lichaam, denken en emoties en soms ook gedrag onder ogen te zien; Welke beperking, angst, pijntje, probleempje, aandoeninkje of ziekte komt boven? Gebeurtenissen die plaatsvinden in ons leven, zoals een ontslag, een overspannenheid, ziekte of overlijden van een dierbare, een scheiding, een verhuizing, het uit huis gaan van kinderen, pensionering of een onopgelost conflict met familie of op het werk kunnen de aanleiding zijn waardoor traumatische gebeurtenissen in onze vroege jeugd, die we nooit goed verwerkt hebben, geactiveerd wordt.

Onzekerheid, onveiligheid, verlatingsangst, de angst niets waard te zijn, niet te voldoen aan de normen van anderen, diepe schuld- en schaamtegevoelens, wrok en haatgevoelens kunnen naar boven komen door een verhoudingsgewijs weinig dramatische, maar wel stressvolle aanleiding. Soms kan het oorspronkelijke trauma, dat is opgeslagen in het lichaam geheel uit het bewustzijn zijn verdwenen omdat het op jonge leeftijd ontstond en zeggen de mensen nu; ’het is nu eenmaal zo’, of ík ben nu eenmaal zo’. Als kind zou je het immers emotioneel niet overleefd hebben als je de emoties soms niet zou vermijden, ervan zou vluchten, ertegen zou vechten, of ze zou bevriezen. Maar nu ben je volwassen en hoeft dat niet meer.

Toch doen we nog van alles om de emoties niet te voelen, waardoor er bijvoorbeeld allerlei (verslavende) gewoontes ontstaan. Het vereist dan ook veel moed om die verborgen emoties onder ogen te zien en vrij te laten, eventueel ondersteund door samen zijn met een goede therapeut. In de praktijk kunnen we ons niet voorstellen dat bepaalde zaken zoveel impact hebben gehad. Jezelf helen en geheeld worden laat het zonnetje van binnenuit stralen met zeker dezelfde positieve gevolgen als de zon die aan de hemel schijnt.
Kijk gerust op staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.