Brett: Punt

Ik fiets bij voorkeur zonder helm. De indruk die ik daar waarschijnlijk mee wek is dat ik zo’n stronteigenwijze vijftiger ben, die onder zijn grijze haardos vele onwrikbare adagia koestert. Dat klopt dan wel aardig.

Mijn blote hoofd is mijn gele hesje. Mijn proteststem. Mijn verzet tegen de oprukkende ‘ja maar, als er wat gebeurt’ lobby. Het niet dragen van een fietshelm is uitzondering geworden op de Sallandse heuvels. Tegelijkertijd worden de moraalrenners talrijker. Ze schreeuwen me toe of wijzen hoofdschuddend op hun beschermde schedel. Andermans veiligheid is blijkbaar een item. De kans dat er binnenkort een verplichting komt tot het dragen van een kunststof Made in China veiligheidsschaal wordt met de dag groter.

Blij was ik dan ook om vlak voor de Sprengenberg een wielrenner zónder te ontmoeten. We fietsten een stukje samen op. Tijdens de beklimming hapte ik zo onopvallend mogelijk naar adem. In de afdaling genoten zijn voorzichtig kalende kruin en zijn wapperende paardenstaart van de frisse luchtdouche. Hij trapte stevig door maar dat belette hem niet om in weloverwogen bewoordingen zijn fietsdrijfveren te beschrijven (hij fietste voor de ziekenhuisclowns en tegen de kinderkanker en zo) en een samenvatting van zijn levensloop te geven.

Door de rijwind verstond ik niet alles maar er was een relatie voorbij met gedoe om geld en kinderen. Toen hij vlak voor Haarle uitgebreid zijn arbeidsconflict en daaropvolgende depressie uiteen begon te zetten zocht ik naar een nette uitweg. Echter niet voordat ik hem nog even vroeg waarom hij geen fietshelm droeg. ‘Ach’, zei hij ‘er is zo verschrikkelijk veel ellende op deze wereld. Denk je nou echt dat zo’n helmpje daar ook maar iets aan verandert?’

Even legde ik mijn hand op zijn schouder. ‘Daar heb je een punt, kerel.’ Toen ging hij rechtsaf. En ik links.

brettcolumn@hotmail.com
staging2.brettsnap.nl

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.