Bökkers terug op de Bökkers Mölle

Familie huurt molen van Stichting IJssellandschap; ‘Ons meel moet een bekend merk worden’

OLST – Het eerste wat ze deden nadat ze vorige week woensdag de sleutels van de Bökkers Mölle hadden gekregen? Bastiaan Bökkers verwijderde het bordje ‘De Olster Korenmolen’ boven de ingang van de molen. Weer triomfantelijk zichtbaar: het oude bordje met ‘Bökkers Mölle’ erop. Bastiaan en Marina Bökkers mogen de molen, die decennia in handen was van Bastiaans familie, nu dan echt weer gebruiken. Ze huren hem van Stichting IJssellandschap.

Jarenlang waren ze in conflict met de molenstichting die in 1993 hun voormalige ‘familiestuk’ had gekocht en sindsdien beheerde. Bastiaan en Marina wilden de molen graag huren voor bedrijfsmatig gebruik, maar de stichting weigerde de zeggenschap over het monument op te geven. Stichting IJsselland ging op aandringen van de gemeente Olst-Wijhe met de molenstichting in gesprek en kon de molen recentelijk overkopen.

“Toen we woensdag weer naar binnen mochten, was dat best een emotioneel moment”, vertelt Marina Bökkers. “Er zijn wel wat traantjes gelaten. Henk, de vader van Bastiaan, had een meelschep voor hem gekocht met de datum erin gegraveerd. De molen moest natuurlijk meteen uitgeprobeerd worden. Bastiaan wilde dat voorzichtig doen, maar Henk kent de molen en gaf meteen vol gas. We hebben de wieken daarna in de vreugdestand gezet.”

Daarmee kan de familie Bökkers nu echt definitief een nieuwe start maken. Jarenlang zwaaiden telgen van de familie de scepter over de molen. Totdat die in 1993 verkocht werd aan de stichting. De molenaarsfamilie Bökkers ging verder in Terwolde. Bastiaan nam het bedrijf van zijn vader over, maar zag in 2015 zijn droom in duigen vallen toen de molen daar afbrandde. Vlak daarvoor was hij samen met Marina begonnen met een bakkerij met lunchroom in het aangrenzende pand van de Bökkers Mölle (als aanvulling op de molen in Terwolde). Pogingen daarna om de molen te huren van de stichting, zodat het stel daar het molenbedrijf kon voortzetten, strandden. De vrijwilligers vreesden voor hun geldstromen (en daarmee ook voor de toekomst van de molen), maar wilden hun ‘speeltje’ ook niet kwijt. Beschuldigingen vlogen over en weer.

Onweer
Ondertussen wisten Bastiaan en Marina wel een succes te maken van hun bedrijf in Olst. “We hebben inmiddels 25 medewerkers”, vertelt Marina. “En dat terwijl we, toen we begonnen, nauwelijks bakkerij- en horeca-ervaring hadden. Kassa’s kenden we niet.” Het waren slopende jaren. Maar rust? Nee, daar hebben ze helemaal geen behoefte aan. “Hoe meer actie hoe beter.”

Over hoe de koop door Stichting IJssellandschap tot stand is gekomen, weten ze niet zo veel. Wel vertellen ze dat de gemeente, ook toen het conflict over het gebruik van de molen op z’n hoogtepunt was, altijd achter de schermen bezig bleef om tot een bevredigende oplossing te komen. “Alle lof daarvoor”, zeggen de twee.

Marina: “Een week of vier geleden, kregen we te horen dat er schot zat in de zaak. Iets later lag er een huurcontract van Stichting IJssellandschap voor onze neus. We waren zo blij, we konden het wel van de daken schreeuwen. Maar toen moesten we onze mond nog even houden. En dat was zó moeilijk voor mij… Op 2 april, vlak voordat we de sleutel zouden krijgen, onweerde het hier nog. Toen zeiden we nog tegen elkaar ‘Het kan nog steeds misgaan’. Maar het ging gelukkig goed.” Ze klopt af onder tafel.

Investeren
Die donderdagochtend hebben de twee dan ook net bezoek van een paar vertegenwoordigers van een machinebedrijf. Want ze willen flink investeren. “We hebben niks meer”, stelt Bastiaan. “Alles is verloren gegaan bij de brand in Terwolde. We moeten silo’s hebben voor het graan, een elevator, dat is een transportsysteem voor in de molen, een zeverij om bloem te maken, mengmachines, zakken, weegschalen, noem het allemaal maar op.” Marina: “De levertijd is zes weken. Tot die tijd moet Bastiaan het meel zak voor zak naar boven brengen. Ik help hem hoor!”

En nu: grote plannen. Hun eigen molenproducten (die ze noodgedwongen elders moesten laten maken) liggen goed in de markt. Maar er kan nog veel meer. “Nadat de molen was afgebrand, ontstonden er grote gaten in de markt”, vertelt Marina. “De belangstelling voor het ambachtelijke molenmeel groeide, maar niemand die ruimte had om aan die vraag te voldoen. Daarnaast kwam er ook meer vraag naar bijzondere meelproducten. En als Bastiaan ergens goed in is… Nu gaan we ervoor. We hebben een reclamebureau ingehuurd en zijn bezig met plannen om het Bökkers meel groots in de markt te zetten. Dat moet een bekend merk worden en overal komen te liggen.”

Soepel
Daarnaast hebben de twee inmiddels zelf ook een stichting opgericht: Stichting Erfgoed Bökkers Mölle. Het doel: geld inzamelen voor het onderhoud van de molen, waaraan ze zelf ook moeten bijdragen. Het lidmaatschap kost 50 euro per jaar. Daarvoor krijgen de leden dan vier keer per jaar een aardigheid. Van een aantal molenproducten tot noem het maar op. En natuurlijk zijn er ook plannen voor een feestelijke heropening. Die zal op 11 en 12 mei plaatsvinden tijdens de Nationale Molendagen. Met op zaterdag de officiële opening, een open huis en, naar verwachting, demonstraties van bekende mensen uit de bakkerijwereld. Dat gecombineerd met een hapje en een drankje en activiteiten voor de kinderen. En op zondag: muziek. Bij de molen zal een overkapping komen te staan waaronder waarschijnlijk een drietal bands zal optreden. “Flink feestvieren”, stelt Marina.

En Henk Bökkers? Die is de koning te rijk. Terwijl hij in de molen loopt, wijst hij naar de resten van een ketting, waarmee hij vroeger de molen in de winde zette. “Het is flink veranderd, maar wel heel herkenbaar nog. ’t Loopt soepel. In feite heeft de stichting op haar eigen manier goed op de molen gepast. Ja, eind goed, al goed.” Marina en Bastiaan grijpen lachend nog even in. “Nee, geen einde, een nieuw begin.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.