Beheerder weidevogelgebied Lierderbroek niet blij met nestelende ooievaars

LIERDERHOLTHUIS – Twee ooievaars hebben een nest gebouwd op een paal die de bovenleiding van het spoor tussen Zwolle en Heino geleidt. Het nest werd een week geleden al weggehaald, maar de ooievaars besloten om terug te keren. ProRail wil nu vlakbij het spoor een nestpaal plaatsen. Dat is echter tegen het zere been van Marcel Strijtveen, een van de beheerders van een weidevogelgebied in Lierderbroek.

Foto: Ooievaars (archief)

“Er wordt hier al zoveel opgevreten en het wordt steeds erger”, zegt Marcel Strijtveen. Samen met acht boeren kocht hij een stuk grond nabij Lierderholthuis. “We doen er alles aan om de weidevogels te beschermen. Dat lukt al jaren, want het aantal weidevogels is de laatste jaren verdubbeld. Dat zie je bijna nergens. Maar de laatste jaren richten vossen, steenmarters en ooievaars steeds meer schade aan.”

De provincie Overijssel wil de komende jaren zo’n 2,5 miljoen euro investeren in de bescherming van weidevogels. “Maar als je niets doet aan die beesten die alles opeten, dan heeft dat helemaal geen zin. Dan kan je er net zo goed mee stoppen!”

1 REACTIE

  1. In Heeten is er vorig jaar een paal neergezet om ooievaars nestgelegenheid te bieden. Hebben de resterende kieviten er nog een uitdaging bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.