Derde editie van Dutch Masters of MTB; de mountainbikemonstertocht vanuit Haarle

‘Zie het gewoon als lekker een dagje fietsen’

HAARLE – “De gebroeders Hoonhorst uit Haarle doen allemaal mee. Ze zijn alle vier al een jaar uitgebreid aan het trainen. Drie avonden in de week en dan nog in het weekend. Regelmatig zie ik ze voorbij komen op de fiets. Alleen maar om mee te doen aan de Dutch Masters of MTB. En of ze nou één keer meedoen of vaker, dat maakt me niet uit: dat fanatisme, dat vind ik geweldig!” Aan het woord is Jiffree Wichers Schreur, samen met Richard Tibben namens de Haarlese Wielerclub SaMo eindverantwoordelijk voor Dutch Masters of MTB, de mountainbikemonstertocht van 200 kilometer vanuit Haarle, waarvan op zondag 17 maart de derde editie plaats vindt. De duizend deelnamebewijzen zijn inmiddels verzegd.

Het evenement krijgt dit jaar een andere opzet. In een weiland aan de Molenweg 14 komt voor het eerst een grote evenemententent van twintig bij dertig meter te staan. Daar kunnen de deelnemers de zaterdag ervoor tussen 16.00 en 20.00 uur hun startbewijs ophalen. Hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar. Aansluitend begint een Hollandse avond. Onder het motto ‘Heel Haarle zingt Hazes’ volgt een avond vol muziek van André Hazes (en anderen). Marco ten Kate treedt op en de DJ’s van La Liberté zorgen voor de verdere muzikale invulling. “De tent hebben we nodig voor de zondag”, vertelt Jiffree. “Maar hij staat er al dagen eerder. Zonde om er niks mee te doen. We hebben Café de Droadnagel carte blanche gegeven om er iets te organiseren.”

Diezelfde tent vormt op zondag de finishlocatie voor de deelnemers aan de Dutch Masters of MTB. Zij starten die ochtend al vroeg. De eerste groep van 250 rijders wordt om 6.00 uur bij de Kerkweg weggeschoten door voormalig profwielrenner Theo de Rooij. De andere drie groepen vertrekken met tijdsintervallen van vijf minuten. Onderweg komen de deelnemers langs zeven verzorgingsposten. Rond 13.15 uur wordt de eerste mountainbiker terug verwacht. De deelnemers dienen uiterlijk om 22.00 uur binnen te zijn. “We kleden de tent gezellig aan”, vertelt Jiffree. “We hopen dat veel mensen een kijkje komen nemen. Voor eten en drinken en muziek wordt gezorgd. Voor de kinderen is er vermaak. Vorig jaar kwamen de deelnemers binnen bij de Droadnagel. Gewoon over de weg. Nu komen ze via de Kelderkoele en de berg bij de tent aan. Dat is voor het publiek een veel mooiere aankomst. Alleen wordt het voor de rijders zwaarder. Het venijn van de route zit in de staart.”

Pakje shag

Of dat nog wel leuk is, zo’n monstertocht van 200 kilometer? “Jazeker”, reageert Jiffree. “Ik hoor wel vaker mensen zo praten: ‘Zo’n lange route is toch veel te ver?’ Maar je moet het gewoon zien als een lekker dagje fietsen. Daar wordt het een stuk gemakkelijker van. Helemaal als je over de helft bent, dan komt het einde naar je toe.” Dat wil niet zeggen dat de route geschikt is voor alle mountainbikers. “Als je een pakje shag per dag rookt, hoef je er niet aan te beginnen. Dit lukt je echt niet zonder goede voorbereiding. Je ziet mensen kapot gaan. Vorig jaar heb ik nog iemand die na afloop helemaal voor Pampus lag de tent in gesleept.” Zelf heeft Jiffree de monstertocht nog niet gefietst. “Maar dat gaat zeker nog gebeuren!” Hij weet echter waar hij het over heeft. Hij deed enkele jaren geleden mee aan een soortgelijke monstertocht in Drenthe, waarna hij besloot om SaMo (ook verantwoordelijk voor Sallands Mooiste) te enthousiasmeren voor zo’n evenement. En met resultaat: Dutch Masters of MTB staat inmiddels als een huis. Diverse internationale toppers verschijnen aan de start en de wielerclub mag op de dag zelf rekenen op de hulp van zo’n 150 tot 175 vrijwilligers. “Het mooie is dat ze zich zelf aanmelden als we vergeten zijn ze te benaderen. ‘Kan het kloppen dat ik geen bericht heb gehad?’ Zo gaat dat in Haarle. Maar je moet het ook leuk houden. Na afloop drinken we allemaal met elkaar een paar biertjes.” De organisatie is dus een enorme klus, maar eerlijk is eerlijk, na het eerste jaar, waarbij vanuit het niets een mountainbikeroute van 200 km gerealiseerd moest worden en er toestemming gevraagd moest worden aan al die betrokken grondeigenaren en natuurorganisaties, gaat het allemaal een stukje gemakkelijker. “Maar ja, laatst kregen we te maken met een mankement aan de route, waardoor we een stukje om moeten. Ik praat over een stukje van 500 meter, maar als je ziet wat dat voor een werk dat opleverde… We zijn echt blij met de subsidie van 10.000 euro van de Provincie Overijssel. Die hebben we nodig ook. ’t Kan ook een keer tegenvallen…”

Zwaarder

En de toekomst? Uw ernstig niet-sportieve verslaggever vindt een route van 200 kilometer al extreem, maar volgens Jiffree kan het best nog uitdagender worden. “Dat we bijvoorbeeld zo’n lange route bieden met maar twee stops onderweg. Het hoeft niet altijd vanzelf te gaan, je mag er best wat voor doen.” Hij begint te lachen. “Maar dat weten we nog lang niet zeker, hoor. Maar zeker is dat het zwaarder kan.” Toch hoopt hij wat deze editie betreft op goede omstandigheden. “De eerste keer was het nat, de tweede keer min 15. Misschien dat ditmaal wel de korte broek aan kan.”

Foto: Jiffree Wichers Schreur (links) en Richard Tibben

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.