Weidevogelwerkgroep Lierderbroek slaat alarm

Na jaren van inspanningen om weidevogels te beschermen, zorgen roofdieren voor daling

LIERDERHOLTHUIS – Weidevogelwerkgroep Bezuiden de Vecht slaat alarm. Als het om de weidevogelstand gaat, is het de komende jaren erop of eronder, zo constateert de werkgroep. Na jaren van inspanningen gaat het toch minder goed met de weidevogelpopulatie in Lierderbroek. Als oorzaak wordt gewezen naar verschillende roofdieren. De werkgroep wil dat er ruimere mogelijkheden komen om deze predators te bestrijden. “Maar dat ligt politiek nogal gevoelig”, zegt secretaris Henk Mussche.

Lierderbroek, een polder van ongeveer 1000 hectare, strekt zich uit vanaf Lierderholthuis tot de Soestwetering en dan richting Zwolle. Het is een van de belangrijkste weidevogelgebieden van Overijssel. “We plaatsen al een aantal jaren camera`s bij de nesten en daaruit blijkt, wat wij al wisten, dat predatie een groot probleem is”, vertelt Mussche. “De vos staat met stip op nummer een als het om predatie gaat, maar er zijn nog meer eierrovers, zoals de steenmarter, de das en de zwarte kraai. Ze staan inmiddels allemaal op de foto. Predatie is een normaal verschijnsel in de natuur zolang het maar rond de 20 procent zit, maar als het boven de 50 procent komt, zoals in Lierderbroek vaak het geval is, dan wordt het problematisch. Dan krijgt de populatie het moeilijk om zich te handhaven.”

Daarnaast zijn er nog andere factoren die geen positieve uitwerking op de weidevogelstand hebben. Mussche wijst daarbij onder andere naar de (mogelijke) verruiming van de jachtwet in Frankrijk, waardoor de grutto weer vogelvrij is. “De wulpen zijn daar nu hun leven al niet zeker. Het is een rare wereld: hier in Nederland krijgen we subsidies om de weidevogels te beschermen en dan vliegen ze een stukje naar het zuiden en dan worden ze plotseling neer geschoten.”

Drone

De leden van de werkgroep (zowel vrijwilligers als agrariërs) en de boeren en de loonwerkers in het gebied doen ondertussen hun best om weidevogels te beschermen. De leden van de werkgroep zoeken de nesten van de weidevogels en markeren die met stokjes, zodat loonwerkers en boeren de nesten tijdig signaleren. Dit voorjaar wordt er daartoe misschien al een drone met warmtecamera ingezet. Bepaalde stukken land hebben een verlate maaidatum zodat de jonge weidevogels tijd hebben om rustig op te groeien. Bij verschillende boeren in Lierderbroek zijn pompen geplaatst die water uit de sloten over het land pompen. Deze natte stukken zijn heel gunstig voor de weidevogels. De boer moet echter wel met wat minder opbrengst rekening houden.

Mussche nodigt iedereen uit om het komende voorjaar een fietstochtje te maken in Lierderbroek en te genieten van de weidevogels. “Nu het nog kan…” Ook lid worden van de Weidevogelwerkgroep? Neem dan contact op met Henk Mussche, tel: 06-18902905.

Foto: Frans van Lier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.