Waterschap controleert op schoonmaak van sloten vanuit de ruimte

REGIO – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert voortaan met satellietbeelden of sloten goed zijn schoongemaakt. Medewerkers hoeven hierdoor in het veld alleen nog die locaties te beoordelen die als ‘afgekeurd’ worden aangemerkt door het computersysteem. Uit een test met speciale software blijkt dat 80 procent goed wordt beoordeeld door gebruik te maken van satellietfoto’s.
De proef met de software en de satellietbeelden voerde het waterschap uit in een klein gebied. Daar blijft het dus niet bij. Bestuurslid Henk Oegema: “Nu is gebleken dat het systeem goed functioneert, gebruiken we het vanaf de eerstvolgende controleronde voor ons hele werkgebied. Alleen de afgekeurde sloten worden dan nog bezocht om te kijken wat er precies aan de hand is. Sloten die wel goed zijn schoongemaakt, kunnen we direct afvinken. Deze ‘digi-schouw’ levert enorme tijdwinst op en bespaart in personeelskosten. Ook in de watersector staat de digitalisering niet stil.”

8000 sloten

Het waterschap controleert ieder jaar in november of de zogenoemde ‘schouwsloten’ in zijn werkgebied goed zijn schoongemaakt. Dit is noodzakelijk, omdat achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of beperkingen in de aan- en afvoer van water. Het gaat om 8.000 sloten met een totale lengte van 2.460 kilometer in het gebied dat zich grofweg uitstrekt van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen. Tot nu toe controleerden zo’n 60 waterschappers in het veld met een iPad de sloten. Hier waren ze ongeveer een week mee bezig.

Vlotte afvoer

“De controle op een goede schoonmaak van sloten is nodig, omdat het belangrijk is dat water goed kan doorstromen”, zegt Oegema. “Door het water via een heel stelsel van watergangen, stuwen en gemalen te sturen, kunnen we in natte tijden wateroverlast tegengaan en in droge perioden water vasthouden of extra aanvoeren.” Alle kanalen, weteringen en sloten (watergangen) zijn ingedeeld in de categorieën grotere watergangen, kleinere watergangen (schouwsloten) en overig water. Op de laatste rust geen schouwplicht. De grotere watergangen onderhoudt het waterschap zelf, de eigenaren en pachters zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de schouwsloten. Dit bestaat uit maaien van het talud en de waterbodem, uitdiepen van de bodem en schoonmaken van duikers (buizen onder wegen en dammen door die twee watergangen met elkaar verbinden).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.