“Waken dat het thuis niet altijd over de praktijk ging”

Echtpaar Mark en Dinie Pieters neemt afscheid van Fysiotherapie Salland in Raalte

RAALTE – De trap lijkt nodig om de praktijkruimtes op de eerste verdieping van Fysiotherapie Salland aan de Jan van Arkelstraat te kunnen betreden. Niet handig voor veel bezoekende patiënten. “Maar er is ook een lift, die valt alleen minder op. Meestal zie je in een gebouw eerst de lift en dan pas de trap, maar bewegen is gewoon zo belangrijk”, zo glimlacht Mark Pieters. Hier spreekt dus een echte fysiotherapeut. Op 1 april neemt hij officieel afscheid, samen met echtgenote Dinie die sinds jaar en dag secretaresse in dezelfde maatschap is.

Sinds 1982 is Mark al fysiotherapeut. “En nooit spijt van gehad.” Hij woont al sinds zijn vijfde in Raalte en kan zijn loopbaan keurig opsommen. In 1982 het begin van 12 jaar werken als fysiotherapeut op de polikliniek van de Hartkamp. In 1983 kwam hij in dienst bij fysiotherapie van Slooten op de Drostenkamp. Samen met Norbert Liesting nam hij in 2002 de praktijk van Van Slooten over. Die fuseerde in 2009 met Peter Schulkes en Sven Wentink tot ‘Fysiotherapie Salland’. Mark verliet de maatschap twee jaar geleden. Sindsdien werkt hij er in loondienst.

Dinie werkte onder meer bij een huisarts en rolde vanaf 2002 als secretaresse de praktijk van haar man in, zo omschrijft ze dat zelf. Met soms bijzondere gevolgen. “Mark heeft veel langdurige behandeltrajecten. Dan ontstaat er vaak een vertrouwensband en vertelt hij tijdens de behandeling over onze drie kinderen, onze vakanties, noem maar op. Als dan die patiënt weg gaat, komt die vaak even bij mij aan de balie vertellen hoe leuk die vakantie van ons was…” En ook thuis aan de eettafel moest er soms voor gewaakt worden dat het niet alleen maar over de fysiopraktijk ging. Al lijkt de beroepskeuze van de drie kinderen (verpleegkundig specialist, fysiotherapeut en dierenarts in opleiding) toch wel door die gesprekken beïnvloed te zijn.

Verjaard
Het echtpaar heeft elkaar zelf ooit op de behandeltafel bij de Hartkamp ontmoet waar de beenklachten van Dinie door Mark opgelost werden. “Pas nadat de behandeling klaar was ben ik met haar uit gegaan,” zo wil Mark maar even kwijt. “Andere patiënten, met name twee oudere dames, hadden toen al direct door dat er iets tussen ons opbloeide. Dat is nu ruim 33 jaar geleden, dus het zal verjaard zijn”, lacht Dinie.

Er is in de jaren wel meer veranderd, zo weet haar man. “Het grootste verschil is dat we als fysiotherapeuten destijds weinig of geen specialisaties hadden. Je moest van alle markten thuis zijn en had patiënten van jong tot oud en van ongetraind tot heel sportief. Dat is nu niet meer zo. Tegenwoordig hebben we bij Fysiotherapie Salland allerlei specialisaties; om maar eens wat te noemen; manuele-, bekken-, kaak-, hand-, sport-, oncologie-, oedeem-, arbeids- en geriatriefysiotherapie.”

Zelf heeft hij ook eigen specialisaties zoals hartrevalidatie, arbeidsfysiotherapie en oedeembehandeling. Daarbij gaat het vaak om langdurige trajecten, niet alleen in de praktijk, ook bij mensen aan huis. “Als je bij de mensen thuis komt, bouw je toch een andere band op met een kopje koffie erbij.”

Regeltjes

Een andere verandering, en wat hem betreft geen verbetering, is de enorme toename van regeltjes en administratie. “Destijds had je te maken met een drietal ziekenfondsen. Nu zijn er meer dan honderd zorgverzekeraars. Allemaal met eigen regeltjes. Dat betekent zoveel administratie en tijdverlies. Alles moet gecontroleerd en verantwoord worden, soms nodig, maar vaak ook overbodig. Ik heb mijn tijd altijd liever aan de patiënt besteed. Als iemand met een verstuikte enkel binnenkomt, dan wil ik daarmee aan de slag. En niet eerst een heel uitgebreid dossier aanleggen. Patiënten snappen dat ook vaak niet als je weer van alles aan het invullen bent.”

Stilzitten gaat het echtpaar na 1 april niet. Dinie is al vele jaren vrijwilliger bij hospice de Cirkel en blijft dat zeker doen, terwijl haar man daar kleine technische klusjes doet en in de tuin werkt. Mark: “Voor de rest heb ik een brede interesse. Dat kan straks een studie geschiedenis worden, maar ook een cursus metselen op de Landstede. En ik blijf doorgaan als trainer bij de Recreatiesportvereniging voor (ex-)hartpatiënten elke donderdagavond, iets wat ik al bijna 25 jaar doe.”

Wie persoonlijk afscheid wil nemen, is zaterdag 30 maart tussen 10.00 en 13.00 uur van harte welkom aan de Jan van Arkelstraat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.