Vrijwilligerswerk Olst-Wijhe onder druk

Ut Huus en verenigingen luiden noodklok; willen ondersteuning van gemeente

OLST/WIJHE – Een aantal actieve inwoners van Olst-Wijhe luidt de noodklok over de toekomst van het vrijwilligerswerk in de gemeente. Daartoe is een manifest opgesteld met een plan van aanpak voor behoud van het vrijwilligerswerk. “De sociale infrastructuur in Olst-Wijhe staat onder grote druk!” Kartrekker is ut Huus, dat ook om een extra fte vraagt om actief met de aanpak van de problematiek aan de slag te gaan.

De organisaties kampen met een aantal gemeenschappelijke problemen. Zowel binnen de sectoren sport, cultuur en welzijn, als voor belangenorganisaties en charitatieve initiatieven. Zo is er een tekort aan vrijwilligers. Dat probleem spitst zich vooral toe op vrijwilligers die zich structureel willen inzetten voor de vereniging, zoals bestuursleden, commissieleden, trainers/begeleiders, et cetera. Het tekort aan vrijwilligers dat zich op incidentele basis wil inzetten voor de vereniging is minder groot, zo niet nihil.

Bovendien veranderen de behoeftes van de inwoners op het gebied van sport, cultuur en vrijetijdsbesteding. Minder verplichtingen, meer afwisseling en meer vrije keuzes kenmerken die veranderingen. Steeds meer verenigingen hebben moeite om deze veranderingen bij te benen en vorm te geven in een nieuw aanbod. Resultaat is een daling van het aantal leden. Bij sommige verenigingen is dat nog behapbaar, bij anderen daarentegen is de problematiek een bedreiging voor de continuïteit.

Oplossingen

Inmiddels hebben verschillende verenigingen mogelijke oplossingen aangedragen: meer projectmatige inzet van vrijwilligers; proberen om jongeren actiever te betrekken (al dan niet in combinatie met een vergoeding) en het creëren van een vrijwilligerspool, waar verenigingen gezamenlijk uit kunnen putten. Dat kan zelfs uitmonden in de opzet van een ‘organisatie’ van waaruit diensten worden geleverd voor de gemeenschap. Daarnaast wordt er ook gedacht aan verhoging van contributies (met korting voor leden die zich voor de vereniging inzetten).

De verenigingen willen aan de slag met de robuuste visie voor de toekomst. Daarbij moet elke vereniging bepalen welke functies zij in de toekomst wil vervullen en welke activiteiten zij wil aanbieden. Daarnaast moet ook de accommodatiebehoefte onder de loep worden genomen. Verder is het de bedoeling om een rondje te maken langs de sportparken van Olst, Wesepe en Welsum voor kleine fysieke aanpassingen om multifunctionaliteit te verhogen.

De verenigingen vragen aan de gemeente hen daarbij de komende twee jaar te faciliteren. Daarbij willen ze ook de mogelijkheid om deskundigheid en begeleiding in te huren. Het gaat daarbij vooral om financiële ondersteuning in combinatie met de inzet van bijvoorbeeld Ut Huus en buurtsportcoaches. Daarnaast vragen ze ook om tijd en ruimte om te experimenteren (met begrip voor mislukking) en een bestuurlijke en één ambtelijke kartrekker.

Coalitie

Inmiddels is ook een culturele coalitie opgericht, die een breed samengesteld cultureel programma nastreeft, een digitale activiteitenagenda voor Olst Wijhe met daaraan gekoppeld een platform voor ideeën in wording.
De volledige tekst van het Manifest ‘Nood, luid de klok’ is te vinden op staging2.uthuus.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.