Verzand zonder ‘Alte Herren’

Elke donderdagochtend trekt een aantal mannen uit Olst en Boskamp het nabijgelegen bos in, weer of geen weer. Mannen op leeftijd en inmiddels trots op hun geuzennaam Alte Herren. Verworven niet alleen door hun leeftijd, maar vooral door de gedeelde passie om ‘hun’ mountainbikeroute te onderhouden. We ontvingen onderstaande bijdrage:

“In 2012 is begonnen met de aanleg van het MTB netwerk Salland met als één van de voornaamste speerpunten: het reguleren van recreatie in deze natuurgebieden door fietsers, waar mogelijk, van wandelaars en ruiters te scheiden, waardoor een ieder optimaal en veelal ongestoord van de natuur kan genieten.

MTB netwerk Salland bestaat uit een viertal mountainbikeroutes, voornamelijk bekend onder de kleuren zwart, rood, paars en groen. Zwart staat voor de Wechelerveldroute van ca. 5 km, een van de langste single tracks van Nederland en tevens de verbindende schakel van de overige drie t.w. rood ofwel de Oostermaetroute van ca. 30 km richting Bathmen, paars ofwel de Sallandroute langs het Overijssels kanaal en ten slotte groen; de IJssellandroute van ca. 32 km.

De Alte Herren zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de aanleg van de groene route en vervolgens het behoud ervan zodat deze na verloop van tijd niet weer in begroeide bospaadjes verzanden. Het behouden van de groene route betekent enerzijds het onderhouden door bijvoorbeeld de paden bladvrij te houden en waar nodig reparaties uit te voeren. Anderzijds zijn de heren doorlopend op zoek naar verbeteringen van de route door bijvoorbeeld het bouwen van bruggen over kwetsbare delen zoals over de paddenpoel, maar ook het toevoegen en aanleggen van nieuwe single tracks. Doordat zij zelf ook op hun mountainbike rondgaan, weten zij precies waar hun zorg het meest nodig of best gepast is.

Gesteund door onder meer stichting IJssellandschap en Staatsbosbeheer zetten de heren zich hier al jaren in, gebruikmakend van voornamelijk hun eigen gereedschappen. Maar nu niet meer. Midden vorig jaar heeft OWsome bikers, wielervereniging IJsselland en de vereniging waarbij de meeste Alte Herren lid zijn, bij Rabobank Salland met succes een beroep gedaan op een uitkering uit het coöperatiefonds. Het coöperatiefonds ondersteunde het verzoek van de vereniging tot investering in een professionele materiaalwagen.

Naast de aanhanger zelf, is vooral geïnvesteerd in machines en gereedschap waarmee veel en zwaar werk verzet kan worden zoals kettingzagen, kruiwagens, spades, harken, bezems, bladblazers en beschermingsmiddelen. Binnenin is de aanhanger voorzien van een frame en schappen zodat alle apparatuur een vaste plaats heeft en ten slotte is de aanhanger rondom voorzien van de clubkleuren en naast het Rabobanklogo, ook voorzien van de logo’s van alle andere sponsoren die het goede werk van de Alte Herren, de vereniging OWsome bikers en haar leden met financiële of praktische middelen ondersteunen.

Door het goede werk kunnen alle mountainbikeliefhebbers uit de regio het hele jaar rond genieten van een van de best onderhouden routes van Nederland, want zonder vrijwilligers geen onderhoud en zonder onderhoud geen route; Alte Herren, recht herzlichen Dank!”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.