Vereniging Eigen Huis: veel verzet in Overijssel tegen uitbreiding Lelystad Airport

REGIO – Voor de provinciale statenverkiezingen in Overijssel zijn voor zowel huiseigenaren als bestuurders* de invloed van bewoners bij grote ruimtelijke veranderingen en duurzame energieopwekking belangrijke thema’s. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Opvallend is dat iets meer dan de helft van de huiseigenaren en bestuurders in Overijssel zich verzet tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Er bestaat in Overijssel grote ontevredenheid bij huiseigenaren over de betrokkenheid van omwonenden bij grote ruimtelijke ontwikkelingen. Van de huiseigenaren vindt 70% dat zij hierbij te laat worden betrokken. Verder vinden huiseigenaren in Overijssel in grote meerderheid (88%) dat de provincie Overijssel het collectief bezit van zonnepanelen en windmolens moet stimuleren. Voorbeelden van collectief bezit zijn het meedelen in de opbrengsten van de energieopwekking of mede-eigenaarschap. Huiseigenaren (80%) zijn van mening dat burgers ondersteund moeten worden bij het verwijderen van asbest in daken en dat er meer starterswoningen moeten worden gebouwd. Daarentegen wil meer dan 75% van de huiseigenaren in Overijssel dat de provincie daarbij het groene buitengebied spaart en gemeenten niet wordt toegestaan om daar zelfstandig meer huizen te bouwen. Ook vinden huiseigenaren het belangrijk dat er provinciale subsidies voor energiebesparing blijven.

*Bestuurders: Statenleden, Wethouders, Gemeenteraadsleden, Burgemeesters, Eerste en Tweede Kamerleden etc.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in februari 2019 uitgevoerd door Kieskompas onder 15.000 leden van Vereniging Eigen Huis en 22.000 politieke bestuurders. Door het aantal respondenten te wegen is het onderzoek representatief voor alle 4,3 miljoen woningeigenaren. De resultaten van het onderzoek staan voor alle provincies op staging2.eigenhuis.nl/verkiezingen. Het onderzoek peilt de mening van woningeigenaren en bestuurders op een aantal relevante thema’s. Vereniging Eigen Huis heeft geen waardeoordeel over de uitkomsten en geeft geen stemadvies. In Nederland zijn 7,7 miljoen huishoudens waarvan 57% woont in een koopwoning en 43% in een huurwoning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.